V Ústí nad Labem se dala dohromady parta dobrovolníků. Šijí roušky a nabízejí je ostatním

17. březen 2020 11:58

Na sociálních sítích po celém Česku se dávají dohromady lidé, kteří šijí roušky. Ty jsou v době pandemie koronaviru nedostatkovým zbožím, stejně jako respirátory. V Ústí nad Labem se proto spojila parta dobrovolníků, kteří roušky sami šijí a za dobrovolný příspěvek je nabízejí zájemcům.

„Šijeme roušky ze 100% bavlny. Je naškrobená, tedy hydrofobní. Zabraňuje šíření kapénkových infekcí. Včera jsme jich ušili pár desítek. Předpokládáme, že se ten počet roušek, které budeme schopni zajistit, bude denně stupňovat. Budeme je rozdávat tady v Zánádraží, v obchodě InlineSkating.cz. Budou zdarma, ale kdo bude chtít, může dát dobrovolný příspěvek, který bude v plné výši použit na další roušky,“ vysvětluje Ondřej Thor s tím, že prioritně chtějí roušky poskytnout matkám, dětem a členům IZS.

Díky rouškám můžou lidé snížit přenos respiračních onemocnění i koronaviru, který se šíří kapénkami.

Rouška sice není respirátor, i ona ale může pomoci

Na svém twitterovém účtu k tomu vyzval i ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD: „Chtěl bych vás všechny poprosit, aby, když vycházíte ven z domova, zakryjte si ústa rouškou, šálou nebo šátkem. Využijte jakéhokoliv prostředku k zakrytí úst a nosu tak, abyste nerozšiřovali případnou infekci. Cokoliv je lepší než nic.“

Podle ředitele ústeckého zdravotního ústavu Pavla Bernátha si ale musí lidé ujasnit, jak se chtějí chránit.

K tomu ředitel ústeckého zdravotního ústavu doplnil: „Je potřeba si říct, jestli chci, abych nikoho neinfikoval, nebo ji mám proto, abych se nenakazil. Na to, abychom nikoho neinfikovali, se používají roušky. Pokud se nemám nakazit, měl bych mít respirátor,“ doplnil Pavel Bernáth.

Nejlepší ochranou před případnou nákazou je ale podle něj omezení kontaktu s dalšími lidmi.

Jestli tedy také šijete roušky, můžete je donést na ústecké Zanádraží do obchodu  InlineSkating, kde je budou distribuovat spolu s ostatními rouškami.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související