V Ústeckém kraji projdou během podzimu desítky tisíc dávek vakcíny proti koronaviru

7. září 2022

Do začátku září aplikovali zdravotníci v Ústeckém kraji téměř 1,3 milionu dávek vakcíny proti koronaviru. Druhou posilující dávku očkování má za sebou víc než 13 000 lidí. V zásobách krajských nemocnic jsou ale desítky tisíc očkovacích látek, které během podzimu projdou.

„Vakcíny Comirnaty se stále uchovávají při -80 °C. Dá se samozřejmě uchovávat i při -25 °C, tam je pak ale kratší doba expirace. V tuto chvíli máme na lékárně tři mrazáky, které jsou schopné požadovanou teplotu udržet,“ vysvětluje v lékárně ústecké Masarykovy nemocnice náměstkyně pro lékárenskou péči Krajské zdravotní Olga Mučicová.

Velká část zásob vakcín proti koronaviru ale během podzimu projde, říká vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa.

„To, co bylo objednáno a dorazilo v první polovině tohoto roku, to nám v těch zásobách zůstává, protože to byly velké dodávky. Je pravdou, že na konci října a na konci listopadu tady hrozí to, že nám v Ústeckém kraji vyexpiruje téměř 200 000 dávek vakcíny,“ konstatuje Severa.

Vakcíny objednával stát, ne kraj

Náklady za nespotřebované vakcíny jdou podle něj za státem. „Je to do dneška majetek státu. Ty vakcíny nenakupoval kraj. Kraj je nemá ani ve svém vlastnictví, ale z hlediska lékového zákona musí tu likvidaci provést to zdravotnické zařízení nebo ta lékárna, kde ty vakcíny expirují,“ dodává Petr Severa.

Podle Ondřeje Jakoba z ministerstva zdravotnictví bylo doposud v celém Česku zlikvidováno 2,7 milionu dávek vakcíny v celkové hodnotě 650 milionů korun. Ministerstvo navíc počítá s tím, že v blízké době projde v celé České republice zhruba 600 000 dávek vakcíny.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související