Posilující dávku vakcíny proti koronaviru má v Ústeckém kraji přes třetinu obyvatel. Zájem o vakcínu ale dál klesá

3. únor 2022 11:53

Posilující dávku očkování proti koronaviru má v Ústeckém kraji téměř 35 procent obyvatel. Vyplývá to z údajů krajského koordinátora pro očkování. Zájem o vakcínu ale dál klesá. Hejtmanství proto uvažuje například o omezení provozu mobilních očkovacích týmů.

„Ten zájem o očkování prudce klesá. Můžeme to demonstrovat na tom, že před třemi týdny bylo během jednoho týdne podáno 28 000 dávek, minulý týden 19 000 dávek a tento týden pouze 16 000 dávek,“ informoval po jednání krajského krizového štábu mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf.

Mobilní očkovací týmy omezují výjezdy

I kvůli menšímu zájmu o očkování omezí kraj provoz mobilních vakcinačních týmů.

„Očkování mobilními týmy úplně neukončíme, ale tak, jak třeba v prosinci jezdil téměř každý pracovní den, tak v únoru nám ten zájem o očkování mobilním týmem vychází tak na dvakrát týdně. Uvidíme, jak to bude v březnu – možná to bude ještě méně,“ přiblížil krajský koordinátor očkování a vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa.

Omezení mobilních týmů může na druhou stranu zlepšit personální situaci v nemocnicích.

„Zejména sestry a lékaři se plánovali z oddělení do těch mobilních týmů a na každý měsíc se dopředu dávalo vědět, které dny pojedou. Teď víme, že je nemusíme stahovat a skutečně se uvolňují kapacity tam, kde mají být,“ dodal Severa.

Novavax by měl být lidem k dispozici od března

V celém regionu má aktuálně ukončené očkování proti koronaviru víc než 61 procent obyvatel kraje, tedy téměř půl milionu lidí. Posilující dávku pak má víc než 282 000 lidí.

Další zájemci by pak mohli využít novou očkovací látku Novavax, která funguje na odlišném principu než dosavadní, tzv. mRNA vakcíny. Podle krajského koordinátora pro očkování Petra Severy by měla být nová očkovací látka v regionu k dispozici na začátku března.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související