Děti od 5 do 11 let budou v Ústeckém kraji očkovat proti covidu v nemocnicích v Ústí, v Rumburku a v Kadani. Do očkování se zapojují i dětští lékaři

20. prosinec 2021 14:23

Dětští lékaři v Ústeckém kraji začali očkovat proti covidu-19 děti od 5 do 11 let. Ještě do konce roku budou moci rodiče se svými dětmi zajít pro vakcínu i do tří očkovacích center v Ústeckém kraji, a to do nemocnice Kadaň, očkovacího centra v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem a do Lužické nemocnice v Rumburku v areálu Podhájí.

V Kadaňské nemocnici se bude očkovat ve středu 22. a ve čtvrtek 23. prosince, pak má centrum vánoční pauzu a k vakcinaci se tam vrátí až 3. ledna. V Ústeckém očkovacím centru začnou s vakcinací malých dětí 27. prosince a pak dále každé pondělí od 7 do 19 hodin. Lužická nemocnice v Rumburku začíná nabízet vakcíny pro děti od 5 do 11 let na Silvestra. V areálu V Podhájí v prostorách bývalé interní ambulance je pak budou zdravotníci očkovat každý pátek od 8 do 12 hodin.

Někteří dětští lékaři se do očkování zapijí a vakcíny si objednali už minulý týden, kdy oznámil distributor možnost objednávek.

„Já mám konkrétně informace hlavně z ústeckého okresu. Tady se zapojí více jak polovina kolegů, v některých ordinacích už očkovali minulý týden, jakmile byly k dispozici očkovací látky. Teď samozřejmě ze strany rodičů díky blížícím se Vánocům ten zájem není až tak veliký a spíš se hlásí na začátek ledna,“ odpovídá Jany Kulhánkové, ústecká lékařka a místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost České republiky, na otázku, kolik dětských lékařů se zapojí do očkování.

Děti nedostávají stejnou očkovací látku jako dospělí, jde o dětskou verzi vakcíny Comirnaty od výrobce Pfizer/BioNTech. Oproti vakcíně pro dospělé se jedná o třetinovou dávku. Podává se také nadvakrát s odstupem tří týdnů. Pediatři si mohou dětskou verzi vakcíny proti koronaviru objednávat od minulého týdne. Distributor na svých stránkách uvádí, že vakcín je dostatečné množství a firma rozváží nejmenší balení po 30 dávkách. 

 

Spustit audio