V Ústeckém kraji je v karanténě přes 150 lidí kvůli koronaviru. Nakažených je zatím 12

11. březen 2020 14:26

V Ústeckém kraji je kvůli opatřením proti nákaze novým koronavirem v karanténě přes 150 lidí. Jde například o rodiny, které se od minulé soboty vrátily z lyžování v Itálii, nebo o ty, kteří byli v kontaktu s někým z nakažených. Osob, u kterých se nákaza koronavirem potvrdila, zůstává v kraji 12.

Podle krajské hygieničky Lenky Šimůnkové se pacientům s nemocí Covid-19 daří dobře.

Jak doplnil primář Pavel Dlouhý, na infekčním oddělení zůstala jen část nakažených: „Ta čísla se, celostátně, velmi rychle vyvíjejí. Oficiálně ale v tuto chvíli máme 12 pacientů, z toho 4 jsou hospitalizováni u nás na infekčním oddělení, 8 jich je v domácí izolaci.“

Primář ústeckého infekčního oddělení nařízení vlády chválí a podporuje

Podle Pavla Dlouhého je dobře, že stát zavřel školy a omezil akce s víc než stovkou účastníků.

Podle něj jsou teď v souvislosti se šířením koronaviru dva možné scénáře.

„První, ten optimističtější, je, kdy doufáme, že ta přísná opatření, která naprosto chválíme a podporujeme, to šíření výrazně omezí a my skončíme na několika stovkách pacientů v republice. Samozřejmě ale pracujeme i s katastrofickým scénářem, kterým se dnes v Evropě všichni straší, a to je ten italský model, který by pro zdravotní systém znamenal neskutečnou zátěž,“ shrnul Dlouhý.

Podobný názor má i krajská hygienička Lenka Šimůnková. Podle ní se osvědčují i kontroly na dálnici D8 – během 11. března našli hasiči dvě osoby s podezřením na nákazu. Hygienici aktuálně čekají i na výsledky případu z 10. března.

Infolinky krajské hygienické stanice jsou lidem k dispozici každý všední den od 7:00 do 17:00 na číslech 736 233 176, 704 829 502 a 703 365 986.

Do zjištění výsledků jsou cestující s podezřením na nákazu na infekčním oddělení ústecké nemocnice.

Aktuálně hygienici v Ústeckém kraji evidují víc než 150 lidí v karanténě. Kvůli dotazům od veřejnosti rozšířila krajská hygienická stanice počet informačních linek.

„Ta jedna linka je neustále přetížená a lidé se k nám nemohou dovolat. Ono to vyzvání, jako že obsazeno není, ale opravdu je naprosto vytížená,“ vysvětlila Šimůnková.

Vytížení jsou i pracovníci hygieny, nemocnice a krajské záchranné služby. Po rozhodnutí o uzavření škol se hovořilo o možné absenci některých pracovníků.

Podle mluvčích krajských nemocnic a záchranné služby ale žádná organizace provoz, kvůli chybějícím zaměstnancům zatím omezovat nemusela.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související