Česko zakázalo kvůli koronaviru akce, kde se sejde přes 100 lidí. Od 11. března nejdou děti do škol

10. březen 2020 10:45

Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání Bezpečnostní rady státu oznámil, že od úterý ruší v Česku kvůli koronaviru akce nad 100 lidí. „Zakazují se od 10. března od 18.00 divadelní, hudební, filmová a další umělecké, sportovní, náboženské akce, trhy, veletrhy, veřejné i soukromé,“ oznámil po jednání Bezpečnostní rady státu premiér a šéf ANO Andrej Babiš. Zároveň od středy budou zavřené všechny školy a vyšší školy.

„Vzhledem k vývoji epidemie koronaviru jsme rozhodli o dalších mimořádných opatřeních. Od 10. března se zakazují divadelní, hudební a filmová, sportovní a jiná shromáždění, a to jak veřejné a soukromé přesahující účast sto osob. Opatření se nevztahuje na jednání státních insitutíci,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Dočasné zrušení a přesunutí představení už oznámil na twitteru mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk a na facebooku Moravské divadlo Olomouc.

Kromě univerzit se potom od středy zavírají všechny školy. „Od 11. března se zakazují osobní přítomnost žáků a studentů na základním, středním a vyšším odborném vzdělávání ve školách,“ dodal předseda vlády.

Školek se opatření netýká. Rodiče, kteří nemají hlídání, si mohou vzít ošetřovné.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je opatření zavedené na dobu neurčitou.

Výuku už v úterý zrušila Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně a to od 11. do 22. března. Od úterý mají také samostudium studenti ČVUT.

Restaurace se zatím nezavírají

Na místě podle Vojtěcha ale není omezení v hromadné dopravě. Otevřené zatím zůstávají i restaurace nebo lyžařská centra. „Na taneční kluby se to ale vztahuje. Doufám, že všichni, co je provozují, budou tato opatření dodržovat,“ upřesnil ministr zdravotnictví.

Zatím není jasné, jestli se budou rušit fotbalová a hokejová utkání. „Záleží na organizátorech. Mohou utkání odehrát bez diváků, pokud budou chtít hrát,“ upřesnil opatření premiér.

Aktuální informace najdete v ONLINE reportáži na iROZHLAS.cz.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související