S hygieničkou o koronavirech. Jak se zodpovědně chovat a co už je panika

Horečka, kašel, únava. V posledních dnech se téma koronaviru probírá ve všech médiích. Podle ředitelky krajské hygienické stanice Lenky Šimůnkové se toto onemocnění často jeví jako chřipka. Má i podobný průběh a mírné příznaky. Nejvíc ohroženou skupinou jsou pouze senioři ve vysokém věku.

Koronaviry byly původně původci nemocí u zvířat, avšak některé z nich se adaptovaly a mohou napadnout i člověka.

Koronavirus, který se pomalu šíří celým světem, získal schopnost, kterou ostatní nemají. Umí se lehce přenášet z člověka na člověka, a to kapénkovou cestou – tedy podobně jako chřipka. Také se jako chřipka projevuje.

K panice není důvod

Postupem času se zjistilo, že je mnoho lidí, kteří mají vir v sobě, ale neprojeví se u nich žádné významné příznaky.

„Ze začátku jsme se báli, že se jedná o velmi vážnou nemoc, to už ale také není pravda,” říká Lenka Šimůnková a dodává, že nebezpečná je nemoc jen u seniorů ve vysokém věku, nebo u osob, které trpí jiným závažným onemocněním.

Příznaky jsou stejné jako u chřipky: horečka, kašel, rýma, únava. Pokud se chce někdo nechat testovat, musí si zajít na odběr krve a výtěr nosohltanu, jinak se vir nemůže prokázat, či vyvrátit.

Čtěte také

Laik tuto nemoc v běžné praxi neodhalí. Pokud se prokáže, že je pacient postižený koronavirem a má pouze mírné příznaky, zůstává v domácí karanténě. U vážnějších případů, kdy se projeví třeba i zápal plic, je zapotřebí hospitalizace na infekčním oddělení.

Může se stát, že vám bude nakázána karanténa. Týká se to lidí, kteří se dostali do bližšího kontaktu s nakaženým člověkem, ale sami nemocní nejsou. Děti pak tedy nemohou do školy a dospělí do práce. Měli by také co nejvíce omezit styk s jinými lidmi.

„Pokud potřebuje dotyčný na nezbytný nákup, může tak učinit, ale pouze za předpokladu dodržení opatření. To znamená především mít roušku,” upozorňuje ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Občas se lidé v karanténě musí podrobit preventivnímu vyšetření, aby se prokázalo, že u nich nemoc nepropukla.

Necítíte se dobře? Zavolejte svému lékaři

Dodnes není na tuto nemoc ani žádný lék, ani se proti tomuto viru nedá nijak očkovat. Dá se ale dodržovat alespoň mechanická prevence – tedy používat masku, mýt si ruce a nezapomenout na desinfekci.

Ačkoliv je procento nákazy opravdu minimální a jedná se pouze o cestovatelské nákazy, může se stát, že se nebudete cítit nejlépe.

„V té chvíli bychom se měli poradit se svým lékařem, ale pouze telefonicky. S ním bychom měli konzultovat další postup,” radí odbornice.

autor: Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Související