Infolinku krajské hygieny ke koronaviru využívají v posledních dnech stovky lidí

9. březen 2020 13:12

Všichni ti, kteří se v noci z 6. na 7. března vrátili po půlnoci z Itálie, musí na 14 dní do karantény. Volat můžou na informační linku krajských hygieniků.

V Ústeckém kraji je 11 lidí nakažených novým typem koronaviru. Jde buď o ty, kteří byli na zájezdu v Itálii, nebo o jejich rodinné příslušníky.

Podle nařízení ministerstva zdravotnictví musí nově všichni, kdo se vrátili z Itálie od soboty, na 14 dní do karantény. Pro informace můžou lidi volat na infolinku krajské hygienické stanice na číslo 736 233 176.

Jak se zachovat po návratu z Itálie?

Každý, kdo se vrátí z Itálie, by měl po příjezdu zůstat doma. Odtamtud musí telefonicky kontaktovat svého lékaře nebo hygienickou stanici, například infolinku 736 233 176.

Telefonní čísla jsou i na stránkách ministerstva zdravotnictví nebo Státního zdravotního ústavu.

Volat je možné i na linku 112, kde volající přepojí na příslušnou hygienu. Lékař, nebo hygienici pak rozhodnou o karanténě, jejíž délka je teď automaticky dva týdny. Pokud má člověk příznaky, jako například horečku, dýchací potíže a zároveň byl v takové oblasti, kde se koronavirus rozšiřuje, můžou rozhodnout o tom, že musí podstoupit testy.

Co je opravdu důležité: lidé s takovými symptomy by rozhodně neměli sami chodit k lékaři, pokud se před tím neporadili se svým obvodním lékařem nebo hygienikem po telefonu.

Výjimka z karanténních opatřeních po cestách do Itálie platí pro řidiče nákladních vozidel, zdravotní služby a piloty dopravních letadel. Ti nemusí do povinné karantény při příjezdu z Itálie, pokud splní přísná hygienická pravidla a omezí kontakt s místními na nutné minimum.

Zmínění dopravci jsou povinni informovat svého lékaře v případě, že budou mít jakékoli příznaky chřipkového onemocnění. Tato výjimka ale platí pouze pro místa v Itálii, která nepodléhají karanténě a nejsou tedy uzavřená.

Spustit audio

Související