V ústecké MHD se nově dá jízdné koupit platební kartou

18. červen 2019

Ode dneška (18. 6.) mohou cestující v městské hromadné dopravě v Ústí nad Labem uhradit jízdné platební kartou. Dopravní podnik spustil nový elektronický odbavovací systém. Zatím ale funguje jen pro jednotlivé jízdy.

K používání elektronického odbavovacího systému budou lidé potřebovat bezkontaktní platební kartu – tu při nástupu i při výstupu přiloží k přístroji, který je u dveří. Peníze se jim pak odečtou přímo z bankovního účtu. Za jednu jízdu na 45 minut se běžně platí 18 korun – tímto způsobem to bude 16,2 korun. Hodinová jízdenka, která je běžně za 21 korun, bude stát 18,9 korun.

Kartu je ale nutné použít i při výstupu – jinak by cestující mohla jízda přijít dráž. Například pokud by někdo jel po městě linkou, která pak pokračuje i do dalších zón. Systém by mu pak odečetl vyšší, hodinové jízdné.

Nový elektronický odbavovací systém funguje v ústecké MHD

Odhlášení se při výstupu je důležité i při přestupu na linkách MHD – systém pak sám vypočte nejvýhodnější cenu.

Na ústeckou MHD se dají sehnat i elektronické peněženky a stickery

Bezkontaktní platební kartou se cestující prokazují i u revizora – přiloží ji k jeho přístroji a platba se tam zobrazí. Kartou jdou ale zatím uhradit jen jednotlivé jízdy – znamená to, že ten, kdo by takto chtěl koupit lístky třeba pro celou rodinu, má zatím smůlu.

Ti, kteří nechtějí používat k platbě MHD svou platební kartu, si mohou v zákaznickém centru v Revoluční ulici ode dneška koupit za 99 korun takzvanou elektronickou peněženku – ta není provázaná s účtem cestujícího. Je tam ale možné poslat z účtu peníze, které se pak budou postupně odečítat.

Kromě toho se tam bude prodávat i tak zvaný sticker – tedy nálepka, která bude sloužit místo běžné bezkontaktní platební karty – nalepit se dá třeba na zadní stranu telefonu.

Lidé, kteří mají předplacené jízdné třeba na půl roku, zatím změnu nepocítí. Stejně tak bude pořád možné jezdit na papírové jízdenky nebo zaplatit SMS.

Pokud si lidé nebudou vědět rady, stačí zavolat na bezplatnou linku dopravního podniku 800 100 613, která funguje v pracovních dnech od 6 do 18 hodin.

Spustit audio

Související