V MHD v Ústí nad Labem letos začne fungovat elektronický odbavovací systém

9. leden 2019

Ústečany čeká revoluce při jízdě MHD. Už teď můžou cestující městskou hromadnou dopravou v Ústí nad Labem ve vozech vidět kromě označníků jízdenek taky nové přístroje. Budou sloužit k elektronickému odbavování, které Dopravní podnik města začne postupně zavádět.

Největší změnou letošního roku v ústecké MHD bude, že zmizí papírové časové kupóny. Papírové jízdenky bude možné i dál používat.

Nově přibyde možnost uhradit jízdné přímo ze svého bankovního účtu, a to prostřednictvím platební karty.

Pro každého, kdo platební kartu nemá, nebo ji nechce k platbě jízdného používat, bude k dispozici druhá možnost – „peněženka“ na přívěsku s čipem, jaký znají lidé třeba pro školní obědy nebo odemykání vchodových dveří.

Městská firma chce změny během letoška zavádět postupně – začne se s možností platit kartou za jednotlivé jízdné. Cestující si u krabičky „odpípne“ nástup a z účtu se mu jízdné odečte.

V únoru chce tuto cestu dopravní podnik testovat s určitou skupinou lidí, které si vyberou. Od března by pak mohl začít ostrý provoz.

Systém si dopravní podnik pronajal včetně zařízení a servisu – měsíčně za něj zaplatí zhruba 192 tisíc korun. O postupných změnách bude firma cestující informovat.

autor: hau
Spustit audio

Související