V Teplicích se v pátek konala po 22 letech ekologická demonstrace

12. listopad 2011

Teplice zažily v pátek poprvé od roku 1989 ekologickou demonstraci. Konala se na Benešově náměstí, kde se po tři dny scházeli demonstranti také v listopadu před 22 lety. Cílem páteční akce bylo připomenout si teplické eko demonstrace, které předcházely Sametové revoluci, zároveň účastníci mítinku také protestovali proti navážení kalů z ostravských lagun na skládku v Litvínově a následnému pálení odpadu u Litoměřic. Demonstraci svolaly soukromé osoby prostřednictvím letáků a sociálních sítí.

Na úvod řekl organizátor teplické demonstrace Matěj Hon, že demonstrace je symbolická k 22. výročí ekologických demonstrací. Jak ale vzápětí dodal, páteční demonstrace má upozornit hlavně na špatnou informovanost týkající se dovozu odpadu z ostravských průmyslových lagun.

Zhruba deset minut po šestnácté hodině střed Benešova náměstí zaplnila asi stovka účastníků mítinku. Našli se mezi nimi i pamětníci teplických demonstrací z listopadu 1989.

V listopadu 1989 bylo hlavním tématem demonstrace tehdejší špatné ovzduší, bourání obcí kvůli těžbě uhlí a samozřejmě absence svobody projevu. Po 22 letech se na stejném místě mluvilo o likvidaci nebezpečného odpadu z Ostravy.

Ten, kdo nechtěl pronést svůj názor, vyjádřil svůj nesouhlas se současným stavem alespoň rouškou přes obličej. Demonstrace skončila krátce před sedmnáctou hodinou a organizátoři byli spokojeni. Zhruba dvě desítky lidí po skončení mítinku prošli trasu pochodu, který absolvovali demonstranti v listopadu 1989.

autor: Jan Beneš
Spustit audio