V Národním parku České Švýcarsko mapují vědci skalní hrádky a věže pomocí dronu

11. duben 2021 12:49

S pomocí dronu mapují v Českém Švýcarsku některé skalní objekty vědci z Univerzity Karlovy. Teď pracují na trojrozměrném počítačovém modelu skalního hrádku Falkenštejn. Použití dronu musela schválit správa parku, protože území národních parků je bezletovou zónou. Výstupy z dronového mapování už pomohly při nedávném umístění nového altánu na Mariinu vyhlídku.

„Tam se vycházelo z obrazového materiálu i z laserového scanu, který byl proveden, takže o tom ta projekční kancelář měla velmi podrobné podklady a dlo se podle toho navrhnout optimální kotvení altánu nad Mariinou vyhlídkou,“ popsal mluvčí Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Teď vědci pořizují detailní snímky hrádku Falkenštejn nedaleko Jetřichovic.

„Kdybychom tady chtěli opravovat schody a potřebovali bychom na to nějaký materiál, nahrubo nařezat, samozřejmě ne úplně přesně na centimetry, tak by to k tomuhle mohlo docela dobře posloužit,“ vysvětlil Jakub Lysák z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Správa národního parku musela odborníkům z katedry aplikované geoinformatiky a kartografie udělit speciální povolení pro použití dronu na území národního parku. Národní parky jsou totiž v České republice od roku 2018 bezletovými zónami.

Spustit audio

Související