Lockdown přinesl vzácným druhům ptáků klid pro hnízdění v Českém Švýcarsku i Labských pískovcích

9. březen 2021 15:03

V národním parku České Švýcarsko a v Labských pískovcích budou mít letos vzácné druhy ptáků klid na hledání místa, kde vyvedou mladé. Strážci parku zaznamenali o uplynulém víkendu značný úbytek návštěvníků, kvůli špatné epidemické situaci teď lidé nemohou cestovat mezi okresy a opouštět při vycházkách katastry obcí. To pomůže chráněným druhům ptáků, jako je třeba sokol stěhovavý, v klidu zahnízdit.

Strážce národního parku České Švýcarsko Pavel Svoboda vzal s sebou o víkendu svou nejmladší dcerku podívat se na sokolí hnízdiště.

„Mohu říct, že v národním parku je teď opravdu klid. Myslím si, že to zvířata ocení – ten měsíc klidu na jaře, kdy si sokoli nebo čápi, kteří sem přiletí, vybírají hnízdiště,“ potvrzuje strážce fakt, že při své poslední obchůzce po parku nenarazil na mnoho lidí.

Mariina vyhlídka u Jetřichovic, České Švýcarsko

„Byl jsem na Mariině vyhlídce, na trase, která spojuje Rudolfův kámen a Vilemíninu vyhlídku, tam jsem nepotkal téměř nikoho. V okolí Mezní Louky bylo také málo lidí, žádná parkující auta,“ popisuje Svoboda.

Začal platit zákaz pohybu kolem hnízdišť vzácných ptáků

Souběžně s přísnějším režimem pohybu osob začal platit na několika místech národního parku i chráněné krajinné oblasti i zákaz vstupu do hnízdišť vzácných ptáků.

„Na území národního parku a CHKO Labské pískovce máme zhruba 20 vytipovaných míst, která už se historicky prokázala jako hnízdiště. Ochrana hnízdících ptáků začíná o něco dříve, než si na ta hnízda sednou – právě proto, aby měli čas si vybrat svoje lokality,“ potvrzuje mluvčí parku Tomáš Salov.

Bez turistů je i okolí Krásné Lípy

V Krásné Lípě mají na náměstí nově meteorologický sloup

Úbytek lidí zaznamenali i v obci Kyjov nedaleko Krásné Lípy. Před takzvaným lockdownem tam turisté mířící na Brtnické ledopády doslova zablokovali parkujícími auty tamní silnici.

„Policie v tu chvíli v podstatě nevěděla, co s tím. Protože těžko pokutovat stovky vozidel a řidičů. Byli to přitom často pražští a středočeští řidiči,“ potvrzuje nezávislý starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

Krásná Lípa má ve svém okolí hodně míst, kam jak v létě, tak v zimě turisté míří. Lockdown ze začátku března podle vedení města oblíbené destinace doslova vylidnil.

Spustit audio

Související