Nový altán na Mariině vyhlídce v Českém Švýcarsku začne během pár dní opět sloužit turistům

31. březen 2021 08:29

Mariinu vyhlídku v národním parku České Švýcarsko opět zdobí altán. A během pár dnů bude přístupný veřejnosti. Správa parku nechala odstranit předchozí dřevěnou stavbu, která byla ve špatném stavu.

Chodit do práce s minimálně 200metrovým převýšením nebylo pro řemeslníky nijak lehké. „Jako náročný to bylo, spíš teda, než jsme to vyšlápli,“ přiznává Miloš Hantych a pokračuje: „Samotná práce na altánu trvala zhruba tři měsíce. Pak nám ho sem vynesl vrtulník. Zvlášť letěl altán bez střechy, následně letěla předpodesta, pak paleta s pororošty a naposledy schodiště.“

Altán je světlý a přímo září novotou. „Je to modřínové dřevo, natírané olejem. Do pěti let to ztmavne,“ vysvětluje Hantych.

Nový altán je úplně jiný než ten, který do roku 2018 na Mariině skále byl. Oficiálně bude otevřený během pár dnů, čeká se ještě na oficiální vyjádření stavebního úřadu a úklid místa.

„Svojí podobou se ten altán přiblížil té původní, z roku 1856, kdy ho nechal kníže Kinský vystavět ve stylu řeckého templu,“ přibližuje mluvčí parku Tomáš Salov.

Uvnitř altánu visí obraz visí i obraz malíře Ivo Švejnohy, který jako jediný na místě po starém altánu zbyl. Znázorňuje Marii Kinskou, po které byla ta vyhlídka pojmenována.

Zdobný altán s vyřezávanými prvky a pochozími rošty, schodištěm a nástupní plošinou vyšel na 2,8 milionu korun. Zaplatilo ho ministerstvo životního prostředí.

Spustit audio

Související