V nákladním přístavišti v Děčíně svařují řemeslníci ocelovou konstrukci nového železničního mostu

11. únor 2022 14:07

Už víc než polovinu práce na 200metrové konstrukci nového železničního mostu mají za sebou řemeslníci v nákladním přístavu v Děčíně. Stávající přes 100 let starý most je za hranicí svojí životnosti. Výměna mostovky zajistí bezpečnou a hlavně rychlejší dopravu nákladu po mezinárodní trati z Děčína do Německa.

„Už tady máme sedm segmentů mostu. Samotný most je pod úhlem – není kolmo k řece Labe,“ ukazuje technický dozor stavby Marek Urválek.

V nákladním přístavišti v Děčíně svařují řemeslníci ocelovou konstrukci nového železničního mostu

Doprovází ho i ředitel stavby Bořivoj Leško, který hned přidává na tuny, kolik už materiálu sem do nákladního přístavu kamiony z mostárny v Prostějově od října loňského roku navezly.

„V přístavu máme necelých 1000 tun, celková hmotnost mostu bude 1750 tun. Až bude most umístěn do definitivní pozice, bude na něj navezeno štěrkové lože – teprve pak se budou pokládat kolejnice a železniční pražce,“ shrnuje Leško.

Celá konstrukce mostu musí být svařená do léta, o to se stará asi 20 svářečů. Potom začne další složitá operace – a to dostat víc než 100 let starý most z kamenných pilířů a posadit na ně ten nový.

„Máme za pilíři připravené základové konstrukce, na to vystavíme podpěrné konstrukce, na které přesuneme tento starý most,“ vysvětluje Bořivoj Leško.

Výměna železničního mostu je součástí obrovské rekonstrukce celé železniční trati Děčín-východ – Prostřední Žleb.

„Dojde také ke kompletní sanaci děčínského tunelu, dlouhého 395 metrů, dále také k rekonstrukci železničního svršku a spodku a k opravě trakčního vedení. Úsek je součástí nákladního železničního koridoru mezi Kolínem, Všetaty a Děčínem. Je zařazen do mezinárodní transevropské sítě – propojuje železniční tratě na pravém a levém břehu Labe,“ upřesnila ještě mluvčí Správy železnic Nela Frýbová.

Celková rekonstrukce vyjde na víc než miliardu korun. Vlaky se na trať vrátí v polovině roku 2023.

Spustit audio

Související