V Litvínově otevřeli nově postavený silniční most na hlavním průtahu městem

9. červen 2022 15:00

Po 1,5 roce mohou řidiči v Litvínově na Mostecku zase jezdit přes most na Podkrušnohorské ulici, která je páteřní komunikací města. Most, který tam stál původně, nechala radnice kvůli jeho havarijnímu stavu zbourat na podzim 2020.

Stavební firma pak podle vítězného návrhu architektonické soutěže začala stavět most nový. Dokončit se ho podařilo o čtyři měsíce dříve.

„Líbí se mi to, už jsem se na to těšila, protože jsme museli všechno obcházet. A bylo to strašně rychlý – makali na tom i v soboty, neděle a svátky, takže palec nahoru.“ „Holt to muselo být, teď jsme rádi, že už je to hotový,“ hodnotí obyvatelé Litvínova, kteří se přišli po novém mostě projít.

Náklady na stavbu mostu z většiny zaplatil stát. „Most vyšel přibližně na 134 milionů korun včetně DPH. Přes 80 milionů korun přitom bylo pokryto z dotace. Došlo k navýšení ceny o 1,8 milionu korun v době, kdy šla nahoru cena stavebního materiálu – především železa,“ přiblížil místostarosta Litvínova Karel Rosenbaum z hnutí ANO:

Na nový most se přišel podívat i jeho autor a vítěz architektonické soutěže, architekt Marek Blank. Podle něj by architektonická soutěž měla být součástí každého stavby uvnitř měst.

„Je to velké téma. Ty stavby, především uvnitř města, v té zastavěné oblasti, by měly projít architektonickou soutěží. Tady je poměrně zajímavý fakt, že se ten most podařilo realizovat velmi levně. To je někdy těm soutěžím vytýkáno – že ty návrhy jsou sice kvalitní, ale jsou poměrně drahé,“ shrnul Blank.

Nový most se oproti původním plánům podařilo otevřít o čtyři měsíce dřív

Nový most postavila stavební firma o čtyři měsíce dříve, než byl původní plán. Podle stavbyvedoucího Marka Šulce k tomu výrazně dopomohlo počasí: „Hodně pomohla i zima, že byla jen mírná, takže se dalo všechno využít a veškerá technologie se dala provést v okamžiku, kdy nám přálo počasí.“

O tom, jestli se má most nějak jmenovat, teď mohou rozhodnout obyvatelé Litvínova.

„Byla vyhlášena anketa. Otázkou je, zda pojmenovat most. Anketní lístek najdou lidé v aktuálním vydání měsíčníku radnice a bude i v tom červencovém. Potom se mohou podívat na web města Litvínov, kde je k tomu odkaz na internetové hlasování,“ doplnila jeho mluvčí Jitka Pavlíková.

Městská hromadná doprava se na most a do svých původních tras vrátí v neděli 12. června.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související