Od září nebudou mezi Mostem a Litvínovem jezdit tramvaje. Dočasně je nahradí autobusy

6. květen 2022 11:45

Do konce roku měla být podle původních plánů hotová kompletní oprava tramvajové trati mezi Mostem a Litvínovem. Zatím ale do prosince skončí jen práce v úseku od Záluží do Litvínova, část ze Záluží do Mostu se zatím opravovat nebude.

Rekonstrukce celého úseku měla začít letos na jaře. Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova ji ale o dva až tři roky odložil. Důvodem je technický stav dvou mostů na trati mezi Litvínovem a Zálužím, ve špatném stavu jsou i mosty na navazujícím úseku trati. Některé z nich navíc ani nepatří dopravnímu podniku.

„Co je důležité říct je to, že tam je celkem pět mostů, z nichž tři nejsou, a nikdy nebyly, v majetku dopravního podniknu,“ vysvětluje ředitel Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova Daniel Dunovský.

Aby mohl dopravní podnik mosty a trať na nich zrekonstruovat, musí je vlastnit. Na tom teď společnost pracuje.

„Představenstvo společnosti dopravního podniku řeší zavedení tohoto majetku, u kterého se v minulých měsících hledal vlastník, do majetku dopravního podniku – tak, aby mohly být tyto mosty součástí rekonstrukce trati,“ vysvětlil za akcionáře náměstek primátora Mostu Marek Hrvol z hnutí ProMost.

Mosty pod tratí u Záluží se v květnu začnou bourat

„Na základě vydaného stavebního povolení se začnou v příštím týdnu bourat. Někde se budou měnit i patky těch mostů, jinde se to bude jen sanovat. Celý ten svršek se kompletně nechává vyrábět na míru,“ popisuje ředitel dopravního podniku Daniel Dunovský.

I když se mosty budou bourat teď, kompletovat nové se začnou až ve druhé polovině roku.

„Plánovaná rekonstrukce těchto dvou mostů byla na červenec a srpen, aby to co nejméně ovlivnilo cestující. Bohužel je doba, jaká je – všechno trvá, materiály nejsou, takže za normální situace bychom to asi měli hotové dřív,“ dodává Dunovský.

Od září navíc začne rekonstrukce konečné v Záluží, a to znemožní otáčení tramvají. Od září do konce roku proto mezi Mostem a Litvínovem nebudou jezdit tramvaje vůbec. Nahradí je autobusy.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související