Rekonstrukce tramvajové trati ze Záluží do Litvínova se zřejmě protáhne, zdrží ji oprava mostů

17. srpen 2021 08:33

Oprava tramvajové trati ze Záluží do Litvínova na Mostecku zřejmě potrvá déle, než se počítalo. Skončit měla letos na podzim, od jara příštího roku pak na ni měla navázat modernizace úseku ze Záluží do Mostu. Postup prací ale komplikuje stav mostů.

Zatím není jasné, o kolik se modernizace první části trati mezi Mostem a Litvínovem protáhne. Na tramvajové trati je celkem osm mostů. Většina z nich přitom stojí na právě modernizovaném úseku ze Záluží do Litvínova.

Podle ředitele Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova Daniela Dunovského se skutečný stav mostních konstrukcí ukázal až při rozebírání trati, která pochází z 60. let 20. století.

Projekt sice počítal s tím, že mosty projdou částečnou opravou, jejich stav je ale natolik nevyhovující, že by muselo k jejich celkové rekonstrukci dojít ve velmi krátké době – to by pak znamenalo další přerušení provozu po dokončení modernizace trati.

Postup rekonstrukce tramvajové trati ze Záluží do Mostu komplikuje stav mostů

Nejasné je i to, zda se zpozdí také začátek druhé etapy rekonstrukce, tedy opravy trati ze Záluží do Mostu, která měla začít na jaře roku 2021. Záleží mimo jiné i na tom, do kdy dovolí dělníkům počasí na podzim pracovat.

Zatím není jasné, kdo rekonstrukci mostů zaplatí

Další, a možná ještě důležitější otázkou je, kolik bude celková rekonstrukce některých mostů stát a kdo ji zaplatí – tedy to, jestli se například povede na opravy sehnat nějaké dotace.

Stavební firma během obnovy tratě vymění především železniční svršek a spodek a opraví odvodnění. Zastávky pro cestující budou nové a moderní, včetně nových přístupů, vybavení přístřešků a nového osvětlení. Rekonstrukcí projde i 16 přejezdů přes tramvajovou trať. Nové bude samozřejmě i trakční vedení.

Modernizace celé, téměř 11 kilometrů dlouhé trati by měl apodle projektu vyjít na zhruba 150 milionů korun. Celková rekonstrukce mostů ale tuto částku jistě zvýší.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související