Obyvatelé Koldomu v Litvínově se snad po 20 letech dočkají nového parkoviště

31. březen 2022 14:42

Obyvatelé Koldomu v Litvínově na Mostecku si dlouhodobě stěžují na to, že nemají kde zaparkovat. Pro dům se zhruba 1000 nájemníků je k dispozici parkoviště se zhruba 250 místy. Ty jsou ale od odpoledne obsazená. Navíc je v létě využívají i návštěvníci sousedního koupaliště. Zastupitelé Litvínova by 31. března měli jednat o vzniku nového parkoviště pro 150 vozidel na takzvané Bláznivé louce.

„Večer se tady nedá zaparkovat a lidé pak zbytečně dostávají pokuty,“ říká obyvatelka Koldomu Lucie Hapštáková. Výstavbu nového parkoviště proto vítá: „Ten záměr je určitě vítán, zvlášť pro ty obyvatele, co tady žijí a co tu plánují žít dál.“

Bohumil Drexler bydlí v Koldomu od roku 1952, vyučil se tady kuchařem, před téměř třiceti byl i ředitelem zdejšího hotelu. Teď je správcem domu. Podle něj Koldům nová parkovací místa potřebuje už desítky let.

„Ten problém je tu dlouho, tak od roku 1994. Lidé mají vyšší životní úroveň, často mají i dvě, či tři auta na byt,“ popisuje Drexler.

Nové parkoviště pro 150 vozidel by mělo vzniknout naproti současnému parkovišti přes silnici směrem na Lom. Z části bude zasahovat do míst, kterým se říká Bláznivá louka.

Budoucí parkoviště by mohlo sloužit i pro novou plaveckou halu

Zastupitelé Litvínova budou na svém jednání 31. března o záměru vybudování parkoviště jednat. Nejde jen o plánovanou už zmíněnou parkovací plochu. Protože by v budoucnu měla v těsné blízkosti Koldomu vzniknout i nová plavecká hala, počítá studie i s rozšířením parkoviště.

„Ta studie je připravená tak, aby v případě potřeby bylo možné přistavět nájezdovou rampu a udělalo se v budoucnu i parkování v patře. Určitě na tuto akci budeme hledat vhodné dotační tituly,“ uvedla mluvčí města Jitka Pavlíková.

Pokud by litvínovští zastupitelé záměr schválili, nechalo by město vypracovat projekt. Stavět by se zřejmě začalo v příštím roce.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související