Obyvatelé Litvínova budou rozhodovat v anketě o jméně jednoho z mostů

4. květen 2022 13:00

O pojmenování silničního mostu v Podkrušnohorské ulici v Litvínově na Mostecku rozhodnou lidé v anketě. Návrh pojmenovat most podle ukrajinského válečného hrdiny, který zemřel v březnu při obraně města Cherson, podali studenti střední školy.

„Jmenoval se Vitalij Skakun. Když ruská armáda útočila na město Cherson, tak tam byl jediný přístupový bod – most. A tento člověk, který byl u ženijních jednotek, se sám rozhodl, že tam půjde a ten most zničí tím, že ho odpálí výbušninami. Nešlo to ale asi všechno podle plánu, on sám s tím počítal, takže když odpálil ten most, tak tím bohužel zabil i sám sebe. Bylo mu 26 let. To, co dokázal, bylo neskutečný – to by asi jen tak někdo nedal,“ popsal středoškolák a maturant Jan Tuhý ukrajinského hrdinu, podle kterého by chtěl pojmenovat silniční most v Litvínově.

Spolu s kamarádem Danielem Cieslou proto oslovili zastupitele města na jejich posledním jednání. Ti nepřijali žádný závěr s tím, že by měli rozhodnout lidé ve veřejném hlasování.

Lidé budou mít možnost se ke jménu mostu vyjádřit v anketě

„Město Litvínov prostřednictvím mobilního rozhlasu rozešle anketu a následně se ukáže, co je vlastně zájmem veřejnosti,“ shrnula mluvčí Litvínova Jitka Pavlíková.

Studenti byli zprvu zklamaní, že se vedení města nevyslovilo hned, pořádání ankety je ale podle nich dobrý nápad.

„Přece jen je to velká záležitost, nemělo by o tom asi rozhodovat jen zastupitelstvo Litvínova, ale i široká veřejnost na tom určitě má mít svůj podíl,“ říká Daniel Ciesla.

Na sociálních sítích se lidé zatím spíš vyjadřují k návrhu negativně. Podle studentů to ale nemusí nic znamenat – ti, kteří mlčí, se podle nich do mnohdy vulgárních diskusí nechtějí nechat vtáhnout.

Podle historika je nejvhodnější vybírat neutrání názvy

Český rozhlas zajímal názor historika na pojmenovávání nebo přejmenovávání ulic, mostů nebo náměstí.

„Ono to vzniká tak, že ten soudobý trend, který je často v souladu s tím vládnoucím režimem, chce vyzdvihnout osobnosti, které jsou v té době důležité, a které jsou v té době považovány za výjimečné. Pak se změní režim, a zpravidla se většina těch osobností stane nevhodnými, a tak se ulice či náměstí pojmenují zas po někom jiném,“ popisuje historik a ředitel Oblastního muzea a galerie v Mostě Michal Soukup.

Ideální je podle něj pojmenovat místa neutrálně tak, jako například ve starém Mostě, kde bylo 1., 2. nebo 3. náměstí.

Obyvatelé Litvínova by měli mít možnost se k pojmenování mostu vyjádřit do poloviny roku.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související