V Litoměřicích začala modernizace přístaviště pro osobní lodě

18. květen 2022 13:31

Do konce letošního září budou mít Litoměřice nové přístaviště pro osobní lodě a malá plavidla. Ředitelství vodních cest slavnostně zahájilo modernizaci stávajících stání na Labi. Novinkou je vybavení přístavních můstků elektřinou a vodou. Práce vyjdou bez daně na více než 32 milionů korun.

„Připravujeme přístavní můstek až pro 110metrové lodě, které budou mít nově možnost napojit se na elektřinu a vodu, takže teď už, nově, když tady lodě zůstanou přes noc, už nebudou muset nechat puštěné dieslové agregáty. Vznikne tady i molo pro 14 rekreačních plavidel, kde bude také připojení na vodu i elektřinu. Kotvit tam bude možné bezplatně až 48 hodin,“ vysvětluje Lubomír Fojtů, ředitel Ředitelství vodních cest.

Podle mluvčího Jana Bukovského začne ještě letos výstavba další přístavišť na Labi v Ústeckém kraji.

„V současnosti máme vysoutěžené dodavatele pro přístaviště v Ústí nad Labem – Brné, přístaviště pro malá plavidla v Roudnici nad Labem a ve Štětí,“ vypočítává Bukovský.

Práce na vybudování přístavišť Výstavba přístavišť v ústecké části Brná, Štětí a v Roudnici nad Labem vyjde podle něj zhruba na 100 milionů korun.

Ředitelství také chystá posílení údržby stávajících přístavišť.

„Tady ještě budeme muset trochu zapracovat. V současné době posilujeme náš tým, abychom mohli tyto věci řešit. Samozřejmě, co se týče záručních i pozáručních oprav, tak tam máme servisní firmy, ale tyhle věci si děláme sami. Úklid prostoru kolem přístaviště je pak vždy věcí obce, tam na to máme nějakou koordinační smlouvu,“ dodává ředitel Ředitelství vodních cest Lubomír Fojtů.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související