V Krásné Lípě chtějí udržet vodu v centru města. Plánují nové sportoviště se soustavou tůní a rybníčků

16. červen 2022 14:54

Na první pohled by se mohlo zdát, že v Krásné Lípě na Děčínsku vyrůstá v těchto dnech jen multifunkční sportovní hřiště pro mládež. Součástí stavby ale má být i vybudování několika tůní a rybníčků. Město se tak snaží kvůli suchu zadržet co nejvíce vody na svém území dřív, než odteče z rybníku Cimrák do říčky Křinice.

„Tady bude objízdná cesta, támhle bude jedno velké hřiště, zpátečka, a tady pak bude další hřiště. Bude to vlastně pod hrází toho rybníka,“ ukazuje plány nového multifunkčního hřiště stavbyvedoucí Daniel Dokoupil.

„Máme radost, že tu bude něco nového. Že tu budou moci děti něco takového zažít v tak malém městě,“ pochvaluje si Zuzka, která se dvěma syny sleduje z hráze rybníka Cimrák práci bagrů a dalších strojů.

Stavba multifunkčního hřiště v Krásné Lípě

„Máme to koncipované jako víceúčelový prostor pod rybníkem Cimrák pro skatepark a nějaké další zpevněné plochy. Chtěli bychom tady vytvořit prostor, který bude přístupný bez omezení, zacílený hlavně na děti a mládež – pro jejich sportovní a pohybové aktivity,“ vysvětluje nezávislý starosta města Jan Kolář.

Pro mládež tu chce město nainstalovat silný wi-fi vysílač, in-line dráhu, skatepark a hřiště. Vše by přitom mělo být hotové do tří měsíců.

Pod hřištěm vznikne soustava tůní

„Tohle hřiště děláme ze svých prostředků – nepodařilo se nám získat dotace. Počítáme s šesti miliony korun včetně vybavení,“ přibližuje Kolář a pokračuje: „Až vytvoříme tohle hřiště, tak bychom chtěli dole pod ním pokračovat tím, že bychom tok vody na několika místech zpomalili a zbudovali tam různé tůně.“

Na takový projekt už se podle starosty podaří městu dotace získat – zadržování vody v krajině totiž kvůli suchu a hrozícímu nedostatku vody stát hojně podporuje.

Město se snaží s vodou co nejlépe hospodařit, v dohledné době se chystá obnovit dvě kaskády rybníku Šiml v Dlouhém dole, na konci prázdnin pak v okrajových částech vyhloubí vrtařská firma čtyři vrty – voda z nich bude sloužit lidem, kterým přes léto vysychají studny.

Spustit audio

Související