V Děčíně by letos chtěli zprovoznit sklad potravin pro sociálně slabší obyvatele. Město už vybralo místo, kde bude službu poskytovat

18. únor 2022 10:12

Malý mezisklad potravin pro sociálně slabé plánují letos zřídit v Děčíně. Trvanlivé potraviny a drogerii by do něj dovážela potravinová banka v Litoměřicích. Radnice už vytipovala objekt, kde věci uskladní.

Podle náměstkyně primátora Anny Lehké z Volby pro Děčín už po tomto kroku několikrát volaly organizace, které se ve městě zabývají sociální službou. Město se k němu rozhodlo také kvůli zdražování v posledních měsících, a to nejen energií, ale také potravin a dalších věcí.

Podle Lehké byly v Děčíně ještě před nárůstem cen rodiny, třeba samoživitelky nebo sociálně slabší lidé, kteří vycházeli s penězi jen tak tak. Teď hodně z nich spadlo pod hranici, kdy vystačily s příjmy. Právě proto začalo město o zřízení malého skladu s potravinami a základní drogerií uvažovat.

Zástupci Děčína se jeli na začátku roku podívat do sousedního Varnsdorfu, který už několik let takový sklad provozuje – jen s tím rozdílem, že se jedná o ryze městskou potravinovou banku.

Město pro sklad potravin pro potřebné vybralo dům v ulici Krásnostudenecká, který teď funguje jako domov se zvláštním režimem. Jsou tam malometrážní byty pro případy, kdy se někdo ocitne bez střechy nad hlavou a potřebuje se někde dočasně ubytovat. A právě v tomto objektu jsou volné prostory, kde by sklad potravinové pomoci mohl být.

Město by balíčky s potřebnými věcmi vydávalo přímo organizacím, které pracují s ohroženými skupinami lidí nebo klientům, kteří by na takovou pomoc měli podle úřadu práce nárok.

Pokud se vyskytne výhodný dotační program, uvažuje město i o nákupu lednic nebo mrazáků, kde by bylo možné skladovat méně trvanlivé potraviny.

Spustit audio

Související