V Česku od ledna vzrostl počet lidí, kteří omezují vytápění. Ukazují to data projektu Česko 2022 – Život k nezaplacení

2. prosinec 2022 14:00

Oproti letošnímu lednu se zvýšil počet domácností, které omezují vytápění – potvrzuje to téměř 60 procent dotázaných. Vyplývá to z dat projektu Česko 2022 – Život k nezaplacení. Na něm spolupracuje Český rozhlas s agenturou PAQ Research. Ještě na začátku roku přitom chtěla šetřit zhruba třetina českých domácností.

„Celkově vytápění a teplo na ten rok vychází zhruba na nějakých 17 000 korun. Počítám, že v budoucnu to bude 20 000, možná 25 000, když to zvednou ten příští rok – to už nebude moc hej. A to do toho nepočítám elektřinu a plyn,“ vysvětluje třicátník Jan z Ústecka, který bydlí s manželkou v panelovém domě.

Byt temperují jen ve spojené kuchyni s obývacím pokojem, a to hlavně kvůli psovi.

Úplně vypínat topení ve všech místnostech Jan nechce kvůli riziku vzniku plísně v bytě. V takovém případě by dal ušetřené peníze za topení právě na její likvidaci.

Vytápění bytu je teď i hlavním tématem při Janově debatách s rodiči. „Volali mi rodiče, že jim to všechno zvedli, a to 2,5násobně – z nějakých 3000 korun je to najednou necelých 10 000. Ti vytápějí dům elektřinou, tak platí o dost větší zálohy. Musí to řešit tak, že šetří. Přemýšleli o krbu, ale ta investice by byla tak veliká, že by ta návratnost byla třeba desetiletí,“ krčí rameny Jan.

Lidé se obávají toho, co přijde v roce 2023

Vedle vytápění a tepla děsí třicátníka Jana z Ústecka i cena elektřiny. Podle jeho slov vyjde lépe vaření na plynu. „Nebudeme používat mikrovlnku ani rychlovarnou konvici, to jsou žrouti energie – raději budeme vařit na plynu. Když si to spočítám, tak mě to vyjde levněji,“ vysvětluje.

Jan měl už před zdražováním dvě práce, aby pokryl výdaje a část peněz také ušetřil. Ušetřené peníze z druhé práce ukládal Jan na další studium, které si chtěl dokončit. Plány na zvýšení kvalifikace tak podle jeho slov v současné chvíli už neplatí – rezervy postupně s manželkou rozpouštějí.

„Samozřejmě zatím na to máme, ale co bude dál, to ne. Zatím víme, že se v lednu 2023 zdraží. Nikdo vám ale nezaručí, že se nezdraží opět v únoru a v březnu,“ dodává s nejistým výhledem na rok 2023 třicátník Jan. Podle jeho slov je současná ekonomická situace natolik vážná, že s partnerkou odložili plán na založení rodiny.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související