Ústí nad Labem chce příští rok utratit téměř 2,8 miliardy korun – stoupají hlavně náklady na energie, mzdy a investice

30. listopad 2022 17:52

Město Ústí nad Labem by mělo příští rok utratit skoro 2,8 miliardy korun. Příjmy přitom očekává o téměř 300 milionů nižší. Rozdíl chce vedení města pokrýt z ušetřených peněz z minulých let. Návrh rozpočtu schválili radní.

Provozní výdaje stouply hlavně kvůli zvyšujícím se cenám energií, služeb i mezd. Primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO uvedl příklad na svozu a skládkování odpadu.

„Z těch 90 milionů korun skáčeme na nějakých 113 milionů. Další je dopad energetických vstupů pro dopravní podnik. Jdeme nad rámec skutečnosti letošního roku o další 40 milionů korun,“ uvedl Nedvědický.

Město plánuje investice za téměř půl miliardy korun

Na příští rok plánuje vedení města investice za skoro 460 milionů korun. Je to o zhruba 100 milionů korun víc než letos. Počítá s tím návrh rozpočtu, který radní předloží zastupitelům. Zároveň budou chtít svolení k 300milionovému úvěru na další investice. Těmito penězi chce radnice spolufinancovat chystané výměny oken a zateplení 10 škol a výměnu oken v budově magistrátu.

Petr Nedvědický uvedl příklady dalších investic, na které by město úvěr použilo. „Jsou tam další projekty – třeba revitalizace budovy B Domu kultury, revitalizace Mánesových sadů, rekonstrukce parkovišť u plavecké haly, rekonstrukce mostního objektu v Sebuzíně a Brné,“ shrnul ústecký primátor.

Návrhem rozpočtu i možným úvěrem se budou 19. prosince zabývat zastupitelé.

Spustit audio

Související