Ceny pečiva rostou. Mohou za to drahé energie i vstupní suroviny, jako je mouka

15. březen 2022 12:38

Pečivo v Česku dál zdražuje. Jeho ceny podle dat Českého statistického úřadu meziročně vzrostly o pětinu. Za kilogram bílého pšeničného pečiva, jako jsou housky, rohlíky nebo veky zákazníci platí téměř 55 korun. Loni to bylo o téměř 10 korun méně. Zvýšení cen avizují i pekaři na Litoměřicku. Kromě energií a mouky se zvyšují i náklady na zaměstnance.

S vyššími cenami elektřiny a vstupních surovin jako je mouka, náplně nebo máslo pekaři na Litoměřicku, se kterými jsem mluvila, počítají. Například mouka zdražuje až o 25 procent – podle Svazu pekařů a cukrářů ČR cena za tunu vystoupala na 5800 korun.

Další proměnnou jsou zaměstnanci pekáren. I těm musí majitelé pekáren na mzdách přidat. Kvalitní zaškolené pracovníky je totiž podle nich těžké sehnat.

Pekaři na Litoměřicku připouštějí, že se zdražování pečiva nevyhnou. Ceny mouky, tuků a tlak na zvýšení mezd je totiž podle nich enormní.

Spustit audio

Související