Menší města v kraji chystají kvůli zdražování úspory, ta větší zatím vyčkávají

22. říjen 2021 11:02

Ceny elektřiny a plynu rostou, stejné je to u pohonných hmot. Na šetření se už teď připravují některá města v Ústeckém kraji. Stoupnou totiž náklady na provoz škol, kulturních a sportovních zařízení i úřadů.

Vedení větších měst, například v Mostě, Chomutově, v Teplicích, Lounech a Žatci, zatím nic konkrétního nepřipravují.

V České Kamenici chtějí od příštího roku podle starosty Jana Papajanovského ze Starostů a nezávislých spotřebu a náklady na energie v městských budovách vyhodnocovat každé dva týdny a podle situace hledat úspory.

Přesnější představu mají spíš menší města – i když jde spíš o opatření i do budoucna.

Třeba v Lobendavě ve Šluknovském výběžku chtějí uspořit peníze na veřejném osvětlení, a to jeho výměnou – podle nezávislého starosty Stanislava Jiráska by tak obec mohla ušetřit až polovinu nákladů.

Opatření do budoucna chystá i Krásná Lípa – město bude mít podle nezávislého starosty Jana Koláře studii o tom, jak by se dala spotřeba městských zařízení převést na ekologičtější energii. Jde třeba o možnosti využití solárních panelů na městských domech nebo kalů z čističky na následné spalování.

Města Děčín se podle mluvčího Luďka Stínila zdražování elektřiny příští rok nedotkne – má ceny u Pražské plynárenské zasmluvněné. Přesto vedení město hledá úspory v provozních nákladech. Stejná je situace také v Rumburku.

Města budou muset omezovat investice na rok 2022

Zdražování se dotkne i plánovaných investic ve městech. Například v Ústí nad Labem vedení města při sestavování rozpočtu na příští rok vyřadilo některé akce. Radní teď dávají dohromady seznam těch investic, které by chtěli financovat ze 100 milionového úvěru – o něm i o rozpočtu ale ještě budou rozhodovat zastupitelé.

Podle primátora Petra Nedvědického z hnutí ANO by tam třeba spadal vnější výtah pro domov pro seniory Orlická, projektová dokumentace na zřízení muzejního depozitáře v bývalé trafostanici nebo přestavba bývalých jeslí Kamenná na Střekově.

V Litoměřicích by zase v rozpočtu na příští rok měly být podle mluvčí Evy Břeňové především ty investice, na které má město šanci získat dotace.

Spustit audio

Související