Soukromé školy v Mostě s napětím sledují zvyšování cen energií. Někde plánují stavební úpravy, jinde podraží školné

21. říjen 2021 09:29

Stavební úpravy směřující k nižším nákladům na energie i zvyšování školného. To všechno plánují některé soukromé školy a dětské skupiny v Mostě v souvislosti se stoupající cenou za plyn, topení a elektřinu.

Náklady v některých rodinách tak porostou nejen kvůli cenám energií, ale i kvůli zvýšenému školnému.

Investice do chytrého plynového vytápění nestačí

„Přistoupili jsme na chytré plynové vytápění. Stálo to obrovskou investici, která se vrátila, protože to bylo chytré rozhodnutí, ale pro dnešní dobu je vidno, že to začíná být problémem,“ konstatuje majitelka Střední školy diplomacie a veřejné správy v Mostě Vladimíra Ilievová.

Budova původem z 30. let je zateplená. Vytápěná je několik let plynem. Předtím dodávala škole teplo teplárna. Teď majitelka školy uvažuje o stavebních úpravách, které by snížily energetickou náročnost.

„Může se stát, že snížíme stropy – to je jedna varianta. Když nesnížíme stropy, tak vyměníme zářivky za úsporné LED. Už to máme spočítáno, že na elektřině bychom mohli ušetřit asi 30 tisíc korun,“ vysvětluje Ilievová. Dalším řešením je pak podle ní obnovení dodávek tepla z teplárny.

Ceny školného zvyšovat nechce. „Žijeme v Mostě, v sociálně slabší oblasti – nemůžeme si dovolit sáhnout na školné, to v žádném případě. To ne,“ konstatuje rozhodně Vladimíra Ilievová.

Někteří provozovatelé soukromých škol sídlí v městských budovách. Proto sami úsporná opatření dělat nemohou

Soukromá základní škola Optima v Mostě je v nájmu v budově města. Podle jedné z majitelek, Lenky Kašové, tak žádná úsporná opatření provádět nemohou. „Jsme v tuto chvíli jako ten koncový, poslední článek celého toho řetězu,“ krčí rameny.

Jde o typický sídlištní školní areál – bez zateplení, ale s plastovými okny. „Upřímně? Ani si nedovedu představit, o kolik procent se má zvednout cena za otop a tak dále. Otázka zvýšení školného je tady, přistoupila bych k ní ale jen jako k poslednímu možnému řešení,“ shrnuje Lenka Kašová.

Andrea Fantová provozuje v Mostě tři dětské skupiny. Teď platí měsíčně za každou skupinu 12 tisíc korun za vytápění. Pokud plyn zdraží o desítky procent, obává se, že se od příštího školního roku zdražení školného až o čtvrtinu nevyhne.

„Když jsem to tak propočítávala, tak by to bylo o 500 korun, tedy z 1 500 za měsíc na 2 000, a to je celkem hodně,“ dodává Fantová.

Soukromé školy by školné zvyšovaly od příštího školního roku.

Spustit audio