V atletice se mu přestalo dařit, tak se dal na Skotské hry. Oblékl kilt a začal vyhrávat

5. červen 2017

Vladislav Tuláček z Teplic je českým rekordmanem v hodu skotským závažím do výšky. „Vlastně držím rekordy ve všech skotských disciplínách,“ upřesňuje vysoký svalnatý chlap s usměvavýma očima.

Od dvanácti let dělal atletiku. Házel koulí a diskem a dařilo se mu. V osmnácti byl druhý na světě. Jenže po dvacítce přišla stagnace. „Nedařilo se mi, přišla i zranění,“ vzpomíná na dobu, kdy s atletikou skončil a začal dělat Skotské hry.

„Jsou to vlastně předchůdci atletiky. Trénink je stejný. Potřebujete stejné dovednosti. Sílu, výbušnost, rychlost. Jen se hází kamenem, závažím nebo kládou,“ vysvětluje Tuláček.

Na první mistrovství světa se dostal díky divoké kartě od pořadatelů. A dařilo se mu. Teď už ho zvou kvůli jeho výkonům. Paří mezi 15 nejlepších na světě. Z jedněch závodů ve Skotsku se před týdnem vrátil, na další se 9. června chystá. Bude to mistrovství Evropy.

„Ve Skotsku jsou tyhle závody hrozně populární. Konají se i několikrát do týdne. A přeborníky znají všichni,“ říká Tepličan, který se skotskými závažími proházel až ke královně.


Vladislav Tuláček je držitelem českého rekordu Hod skotským závažím jednoruč do výšky

„Jednomu ze závodů tradičně přihlíží královna a vítěze pak osobně přijme. Loni v září jsem tenhle závod vyhrál a pak se na červeném koberci, v takovém altánku, setkal s britskou královnou. Bylo to úžasné,“ vzpomíná na okamžik, který mu může závidět každý Brit.

Díky Skotským hrám už sjezdil kus světa. Závodil třeba i na Aljašce. Navíc dělá to, co vždycky chtěl – sportuje na světové úrovni. Jen si k tomu musí obléknout skotský kilt.

Vladislav Tuláček při překonávání českého rekordu v hodu skotským závažím jednoruč. Jeho rekord má hodnotu 536 cm

Letos prý formu má. Evropské mistrovství, i to světové, by rád vyhrál. Když překonával český rekord v hodu závažím do výšky, málem pokořil i ten světový. Pořadatelé dali laťku do výšky pět a půl metru, což hodnota světového rekordu. Ten český má hodnotu 536 centimetrů.

„Házel jsem hodinu, než se na to přišlo. Sice jsem světový rekord nepřehodil, ale byl jsem blízko, tak třeba to vyjde,“ věří Vladislav Tuláček.

Spustit audio