Ústí nad Labem: Zaklínači z Mariánské skály

10. prosinec 2006

V 70. letech 18. století se v Ústí nad Labem konal možná jeden z posledních čarodějnických procesů v Čechách. Šlo v něm o vzývání ďábla na Mariánské skále a tři miliony dukátů.

Znělcová Mariánská skála je (a vždycky byla) výraznou dominantou Ústí. Na jejím vrcholu kdysi stávala kaple Navštívení Panny Marie a právě u ní se o půlnoci 17. října 1771 sešlo sedm lidí. Dva bývalí úředníci z trmického panství Netter a Prasch, vážený ústecký radní Josef Rabuský s chotí Františkou, dva duchovní, dominikán Liebhardt Ebenher a františkán Johann Schubert, a jakýsi vizionář jménem Wagner. Toužili po penězích a věřili, že je dostanou - pokud vykonají tajný rituál, spojený se vzýváním Lucifera. "Černá mše" proběhla v opuštěné poustevně vedle kaple. Vedl ji dominikán Ebenher, vybavený kalichem a řadou magických předmětů, pentáklů a zaklínacích formulí sepsaných na proužcích pergamenu. Některým přítomným zřejmě nebylo příliš dobře na duši, ale dominikán je ujistil, že vše probíhá v duchu katolických rituálů - jen s drobnými úpravami. Když po seanci klopýtali tmou z Mariánské skály, mysleli možná na dukáty. Jenže se jich nedočkali. Tajnou seanci kdosi prozradil. Hned nazítří propukl v Ústí skandál a začalo úřední vyšetřování. Hlavního iniciátora, dominikána Ebenhera, odvezli do Prahy, do konventu sv. Jiljí. Od svých magických praktik se tam zcela distancoval, ale jeho pohnutky zůstaly utajeny. Ústecký městský soud obdržel z Prahy jen krátký protokol, z něhož příliš moudrý nebyl. Soudil podle svého, naštěstí již osvíceného, rozumu. Nikdo nebyl pro účast na čarodějné "mši" mučen ani upálen. Většina odsouzených si pobyla tři měsíce na nucených pracích, padly nějaké peněžité tresty a učitel, který Ebenherovi pomohl sehnat kalich, přišel o práci. Lucifer si mezi tmáři vybral svoji daň.
Dnes byste na Mariánské skále v Ústí nad Labem jen stěží našli místo, kde k tajné seanci došlo. Po poustevně nezbyla ani stopa; i kaple Navštívení Panny Marie byla zbořena. Nedávno však byl položen a církví požehnán základní kámen kaple nové a stojí tam i kříž. Vydáte-li se na ta místa o půlnoci, spíše než s ďáblem a jeho uctívači se tu potkáte s divočáky. Je-li to horší nebo lepší, to musíte posoudit sami.

Pramen:
Kristina Kaiserová, Vladimír Kaiser a kolektiv: Dějiny města Ústí nad Labem. Ústí nad Labem 1995.

Pravidelná rubrika Kratochvilná vyprávění o tajemných místech se vysílá v rámci každého druhého Planetária v měsíci.

autor: frv
Spustit audio