Ústí nad Labem navštívili potomci slavného předválečného podnikatele Wolfruma

30. červenec 2019

Do Ústí nad Labem se 29. července poprvé v životě přijela podívat prapravnučka významného předválečného podnikatele Carla Georga Wolfruma. Přiletěla jsem s rodinou z USA.

S manželem a dětmi navštívila místa úzce spjatá s rodinnou historií, především pak památkově chráněnou vilu, z které už od roku 1945 vysílá Český Rozhlas. Své dětství tam prožil otec paní Teresy Schudawy McGrathové.

„Mému otci je 87 a jeho život se chýlí ke konci. Slyšela jsem spousty příběhů z války – z doby, kdy žili tady, v Ústí. Proto jsem se rozhodla, že sem chci přijet a vidět třeba dům, kde si hrál, když vyrůstal,“ popisuje Teresa Schudawa McGrath.

Než se od tety dozvěděla historii celého rodu, netušila, do jak významné rodiny patří.

Rodina Wolfrumovy prapravnučky při návštěvě Ústí nad Labem

„Věděla jsem, že tu Wolfrumovi měli dům, který museli opustit. Dlouho jsem ale nevěděla, že byli slavní – třeba to, že tu založili továrny a kostel,“ vysvětluje Wolfrumova praporavnučka a pokračuje: „Pro mě je to součást historie – dává mi to možnost vidět, odkud pocházím, kde jsou moje kořeny, a dává mi to zase jiný pohled na můj život.“

Sama se ale cítí být pravou Američankou. Dodává ale, že její kořeny jsou ve Španělsku, na Filipínách, i v Rakousku. Myslí tím rodinu jejího otce.

Spustit audio

Související