Ústí nad Labem dnes navštíví prapravnučka Carla Georga Wolfruma. Podívá se i do bývalého rodového sídla

29. červenec 2019

Do Ústí nad Labem dnes přijede prapravnučka jednoho z nejvýznamnějších ústeckých podnikatelů Carla Georga Wolfruma. Teresa Shudawa cestuje po Evropě jednu ze zastávek si udělá i v krajském městě, odkud její rodina pochází.

Carl Georg Wolfrum patřil k nejvýznamnějším podnikatelům Ústí nad Labem druhé poloviny 19. století. V roce 1843 založil tkalcovnu a ze Saska sem přesunul také barvírnu bavlny.

V podnikání se mu dařilo – jeho továrna například patřila mezi první, které využívaly parní sílu. Časem se tak Wolfrum zařadil mezi nejbohatší muže města. Vedle podnikání se aktivně se účastnil veřejného života – byl například zvolen do městské rady a mimo jiné stál i u zrodu ústecko-teplické železniční dráhy.

Návštěva prapravnučky Carla Georga Wolfruma v Ústí nad Labem bude mít několik zastávek. V Krásném Březně a v Předlicích se Teresa Shudawa například podívá na místa, kde stály Wolfrumovy továrny.

V plánu je také návštěva opravené Wolfrumovy vily, ve které dnes sídlí Severočeská vědecká knihovna. Zavítá i do budovy Českého rozhlasu Sever. Tu totiž nechal postavit právě její prapradědeček.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio