Ústí nad Labem koupí budovu kožního sanatoria v centru města. Řeší se další fungování DRUG-OUT Klubu

18. červen 2024 08:36

Ústí nad Labem koupí za 70 milionů korun pět bytových domů od teplického podnikatele Jaroslava Třešňáka a jeho manželky. Rozhodli o tom zastupitelé krajského města. Vedení města chce nákupem zlepšit situaci ve čtvrti Předlice. Vedle toho koupí město za dalších 20 milionů korun i současné kožní sanatorium v centru Ústí nad Labem.

V budově kožního sanatoria sídlí i DRUG-OUT Klub. Ten poskytuje například služby drogově závislým nebo dětem. Náhradní prostory ale dosud služby nemají.

„Pořád ještě nemáme uzavřenou žádnou další navazující nájemní smlouvu, kam bychom se mohli se všemi službami přesunout. Potřebujeme tak 800 metrů čtverečních a musí to být prostory, které vyhoví provozním řádům sociální i zdravotní služby, a to není tak jednoduché,“ vysvětluje ředitelka Radka Kobližková.

Podle primátora Petra Nedvědického z hnutí ANO chce v budově zřídit dětskou skupinu. Nové prostory pro DRUG-OUT Klub město neřeší. „Já se stále domnívám, že paní Kobližková jako ředitelka tohoto zařízení je zároveň manažerkou, a jako taková zodpovídá za to, aby si ty prostory nějakým způsobem zajistila,“ uvedl.

Podle vedení Ústí nad Labem by měl s novými prostory pro DRUG-OUT Klub pomoci Ústecký kraj

Před přesunem centra varoval i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Podle něj nebudou drogově závislí za službami dojíždět. V tuto chvíli má DRUG-OUT Klub jisté fungování do konce roku.

Činnost centra je přitom podle ředitelky Radky Kobližkové městu prospěšná. „Když se opřu o tu 30letou zkušenost, kterou máme, tak vlastně Ústí nezažilo žádnou velkou epidemii, kde by nositelem nákazy byli injekční uživatelé návykových látek. Naopak, když byla epidemie covidu, tak jsme byli jediná služba, která je testovala,“ dodává.

Podle primátora Nedvědického by měl s novými prostory pomoci například Ústecký kraj.

„Takže je to i věcí kraje a kraj se ke službám, které konáte, také přihlásil, takže pokud tady padají obvinění města, že je povinno, tak není povinno,“ uzavřel Nedvědický.

Podle ředitelky Radky Kobližkové by se mělo o dalším fungování DRUG-OUT Klubu jednat v průběhu července.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související