Ústí nad Labem od příštího roku zvýší daň z nemovitosti pro bývalý hotel Máj i zanedbané domy v Předlicích

17. červen 2024 15:28

Od příštího roku zaplatí majitelé některých budov v Ústí nad Labem vyšší daň z nemovitosti. Rozhodli o tom zastupitelé. Nejvyšší koeficient 5 bude platit pro někdejší hotel Máj na Severní Terase a také pro domy ve Sklářské ulici v Předlicích.

Podle vedení města je rozhodnutí o zvýšení daně snahou o alespoň částečné zaplacení zvýšených nákladů, které s některými budovami souvisí.

Například do bývalého hotelu Máj často vyjíždějí hasiči. Podle právničky města Hany Petříkové tam loni zasahovali u 30 událostí. U Sklářské ulice v Předlicích pak navýšení sazby daně z nemovitosti odůvodnilo město zvýšenými náklady na úklid a likvidaci odpadu.

Navýšení se naopak netýká dvou původně navržených domů ve Sklářské ulici a v ulici U Jeslí. Jejich majitelé totiž doložili, že kolem nemovitostí pravidelně uklízejí.

Zastupitelé města zvažovali zvýšení daně z nemovitosti i pro další objekty

Podle opozičního zastupitele Martina Krska z PRO!Ústí by mohlo město uvažovat o tom, že by mohly víc zaplatit také například obchodní centra. Naopak historické památky by podle něj měly mít naopak slevu.

Primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO si také dovede představit, že by se sazba z daně zvedla majitelům areálů, o které se nestarají. Naopak fungujícím firmám dně zvedat nechce. Podle něj by totiž šlo o zhoršení podnikatelského prostředí.

Zastupitelé už také projednali nákup pěti bytových domů v ulici U Jeslí, za které město v několika splátkách zaplatí 70 milionů korun.

Jednají také o nákupu kožního sanatoria v centru města za 20 milionů korun. Tam ale zatím k žádného závěru nedošli – řeší především to, kde bude v budoucnosti fungovat DRUG – OUT Klub, který v objektu také sídlí a zatím nemá pro své fungování náhradní prostory.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související