Ústečtí zastupitelé budou rozhodovat o koupi pěti domů v Předlicích a sídla DRUG – OUT Klubu

17. červen 2024 10:44

Ústečtí zastupitelé budou 17. června mimo jiné rozhodovat o koupi několika domů v Předlicích, budovy kožního sanatoria a také zvýšení daně z nemovitosti na některé zanedbané budovy.

Oblast ulice U Jeslí není dobrou lokalitou – je tam spousta zanedbaných domů. Vedení města chce koupit pět opravených domů od teplického podnikatele Jaroslava Třešňáka a jeho ženy.

Developerova firma vlastnila i nedaleký průmyslový areál, kde se teď staví převážně sklady. Původně chtěl Třešňák domy pro dělníky z tohoto areálu, ale nemá pro ně využití poté, co areál před časem prodal.

Znalec stanovil cenu pěti budov na 70 milionů korun – město by ji mělo splatit do začátku roku 2028.

DRUG – OUT Klub hledá nové působiště

Město také plánuje koupi kožního sanatoria v centru, kde v současnosti sídlí i DRUG – OUT Klub. Ten poskytuje služby nejen drogově závislým, ale provozuje třeba i krajskou adiktologickou ambulanci pro děti od 10 let.

Podle nezařazené náměstkyně Věry Nechybové už nabídlo město organizaci náhradní prostory. „Nabízeli jsme DRUG – OUT Klubu prostory v Matiční ulici – ty byli pro ně nevyhovující. Odmítli je i z hlediska dopravní dostupnosti,“ shrnula.

Ředitelka DRUG – OUT Klubu Radka Kobližková navíc upozornila, že městem nabízené prostory v Matiční mají, jak vyplývá z účelu dotace na úpravy prostor, sloužit jako sociální byty a ne pro sociální služby.

Vedení města chce budovu koupit za 20 milionů korun, jak požadují majitelé – i když znalec odhadl na cenu zhruba 15 milionů. Město tam má v plánu zřídit dětskou skupinu.

Vyšší daň z nemovitosti pro zanedbané domy

Zastupitelé Ústí nad Labem budou projednávat také zvýšení koeficientu daně z nemovitosti pro zanedbané domy, u kterých se hromadí odpad.

Zastupitelé měli k návrhu radních už v dubnu řadu připomínek, proto podle primátora Petra Nedvědického z hnutí ANO radní doplnili argumenty například o časté výjezdy hasičů, náklady na úklid odpadu a podobně.

Nejvyšší, pátý koeficient by se měl týkat zdevastovaného bývalého hotelu Máj na Severní Terase a zanedbaných domů ve Sklářské ulici v Předlicích a blízkém okolí. Nebude se týkat dvou domů v ulici U Jeslí a ve Sklářské – tam totiž majitelé doložili, že své domy opravili, mají tam domovníka a pravidelně v okolí uklízejí.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související