Od 1. července můžou lidé na poště žádat o vybrané sociální dávky. Do půlročního pilotního projektu se zapojilo 15 poboček z Ústeckého kraje

1. červenec 2024 14:48

Lidé mohou ode dneška na poště žádat o sociální dávky. Česká pošta spolu s Úřadem práce totiž spustila pilotní projekt zaměřený na podávání žádostí o některé z dávek. Zájemci mohou nově využít jednu z 15 vybraných poboček v Ústeckém kraji.

Od pondělí 1. července můžou lidé žádat konkrétně o rodičovský příspěvek, příspěvek na dítě nebo příspěvek na bydlení. V Ústeckém, Libereckém kraji a v kraji Vysočina Česká pošta pro pilotní projekt vytipovala celkem 51 poboček, kde podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka lidem s žádostí pomůžou poštovní úředníci: „Jsou to jak krajská města, tak to jsou menší obce, a to z toho důvodu, abychom si v rámci toho projektu vyzkoušeli, jakým způsobem ta spolupráce s Úřadem práce bude fungovat na různých typech poboček.“

Nově lidé můžou zajít třeba na hlavní poštu v Lounech, Mostě nebo Varnsdorfu. Žádosti ale samozřejmě bude možné dál vyřizovat na Úřadu práce nebo z domova prostřednictvím systému s názvem Jenda.

Matyáš Vitík také upřesnil, že nejde o výplatu peněz, ale o pouze podávání žádostí. Projekt je totiž zaměřený jen na výše zmíněné, plně digitalizované dávky. Přepážky tak budou fungovat pouze jako podatelny.

Spolupráce České pošty a Úřadu práce cílí hlavně na rozšíření možností, kde zájemci o dávky mohou žádat. Tento projekt je první vlaštovkou a potrvá do konce letošního roku. Obě strany pak budou řešit další možné pokračování.

Podle vyjádření nejde ani tak o množství odbavených klientů, ale o testování funkčnosti a nastavení samotného systému.

 

 

Spustit audio