Ústečtí sociální demokraté vyzývají Hamáčka k rezignaci

20. srpen 2019 11:40

Ústecká buňka ČSSD požaduje kvůli aktuální politické situaci rezignaci předsedy strany Jana Hamáčka. V SMS zprávě to pro iROZHLAS.cz napsal předseda místní organizace Miroslav Andrt.

Nelíbí se mu mimo jiné, jak Hamáček vyjednával o postu ministra kultury. Sociálně demokratický kandidát Michal Šmarda v pondělí večer řekl, že se své nominace vzdává. Už minulý týden ho odmítl prezident i premiér.

„S ohledem na tyto závažné skutečnosti vyzývá předsedu ČSSD Jana Hamáčka k rezignaci na funkci předsedy strany,“ stojí v usnesení, které v pondělí večer přijalo krajské předsednictvo strany v Ústeckém kraji.

Hamáček podle předsednictva selhal při vyjednávání o postu ministra kultury. ČSSD se nepodařilo prosadit do vlády svého kandidáta Michala Šmardu. Prezident Miloš Zeman minulý týden oznámil, že ho na post šéfa resortu kultury nejmenuje. Zemanovi dal poté za pravdu i premiér Andrej Babiš z hnutí ANO, když řekl, že se Šmardou být ve vládě nechce.

„Vážili jsme celkovou situaci ve vládě a jakou roli v ní sehrává ČSSD. Konstatovali jsme, že totálně selhal naší projekt naší účasti v menšinové vládě. Nenaplňují se ty předpoklady, že to má vrátit věrohodnost naší straně,“ uvedl Andrt pro Radiožuřnál.

Stejně tak je podle něj neúspěšné i vyjednávání předsedy ČSSD Jana Hamáčka a osobě ministra kultury. „Stranu, která by se měla připravovat zejména na krajské, příští rok na senátní volby, tak by jí měl reprezentovat za dané konstelace někdo jiný,“ dodal.

Sám Šmarda se nominace v pondělí večer vzdal. Řekl, že po Babišových výrocích v jeho vládě být nechce.

autor: Tereza Čemusová | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související