Koalice KSČM, ČSSD a SPD-SPO by měla v Ústeckém kraji vládnout dál

27. březen 2019

V Ústeckém kraji bude dál vládnout koalice komunistů, sociálních demokratů a SPD-SPO. Na jednání krajské rady se na tom dnes shodli zástupci všech tří politických subjektů.

„Koalice momentálně na papíře není, ale spolupráce všech tří stran, které měly koaliční smlouvu podepsanou, funguje normálně. Program rady byl standardně projednán – byla tam přijata některá doporučení, která musí projednat zastupitelstvo,“ komentoval dohodu na dalším fungování krajské koalice komunistický hejtman Oldřich Bubeníček.

Mezi zmíněné doporučení patří například změna v několika resortech u tří členů krajské rady.

„Jedna z variant je, že jsme předtím dovolili uvolněného člena rady kolegu Andrta, který přebere odbor sociálních věcí, pokud to schválí zastupitelstvo. Pode mě by šla strategie, příprava a realizace projektů,“ vysvětlil náměstek hejtmana Martin Klika z ČSSD.

Krajský úřad Ústeckého kraje

Strategii a přípravu projektů měl dosud na starosti Stanislav Rybák z KSČM. Ten bude mít podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka i dál v gesci zdravotnictví.

„To znamená Krajská zdravotní, Zdravotnická záchranná služba, jsme zřizovateli psychiatrické léčebny v Petrohradě a myslím, že je tam velmi důležitý úkol, a tím je otázka Lužické nemocnice v Rumburku,“ vysvětlil Bubeníček.

Dalším tématem koaliční krize byl personální audit krajského úřadu. I na tom se rada shodla. Vznikne proto pracovní skupina, která bude výsledky auditu řešit.

Koaliční krize je tak podle komunistického hejtmana Oldřicha Bubeníčka zažehnaná.

„Krize jsou od toho, aby se řešily. My jsme na tom celou dobu intenzivně pracovali a myslím si, že dnešní jednání rady ukázalo, že jsme schopni se domluvit. Celková obnova spolupráce by měla být na zastupitelstvu, kde by měly být schváleny určité materiály,“ shrnul situaci Bubeníček.

Koaliční dohodu vypověděli na začátku března sociální demokraté. Oficiálním důvodem bylo nenaplňování některých programových priorit.

Koaliční vláda s většinou jednoho hlasu v krajském zastupitelstvu by ale měla fungovat i dál.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související