Ústecký kraj začíná šetřit. Letošní rozpočet chce seškrtat zhruba o čtvrt miliardy korun

7. březen 2019 08:31

Ústecký kraj hledá možné úspory v rozpočtu. Obává se například výpadku peněz od státu. Letos proto plánuje ušetřit zhruba čtvrt miliardy korun a tyto peníze využít jako rezervu. Kvůli tomu omezí rozpočty jednotlivých krajských odborů.

Důvody pro hledání úspor popsal náměstek ústeckého hejtmana Martin Klika z ČSSD.

Chceme se připravit, kdyby došlo k nějakému výpadku. Máme samozřejmě silnou rezervu, máme úvěrové rámce směrem k investicím, takže tam se bude čerpat ten úvěrový rámec, ale děláme opatření tak, abychom v případě výpadku to byli schopni pokrýt. Jen v té autobusové dopravě se bavíme o nějakých 110 milionech korun.“

Letos chce kraj ušetřit 250 milionů korun

Každý z krajských odborů tak bude muset šetřit. Podle předběžné dohody jde o seškrtání rozpočtů o zhruba 5 %.

„Musíme brát ohled například na zdravotnictví, kde si nedovedu představit, že bychom hledali jakoukoliv úsporu, takže opravdu vyhodnocujeme, kde si do finančních prostředků můžeme dovolit sáhnout,“ doplnil Klika.

Podle něj je cílem ušetřit v letošním rozpočtu zhruba čtvrt miliardy korun. Ty pak mají sloužit jako rezerva. Původně hrozilo, že o peníze přijdou také silničáři, k tomu ale nedojde.

„V opravách a rekonstrukcích silnic nebudeme v žádném případě škrtat, v tom jsme se s kolegou shodli. Rezervy budeme hledat v rámci provozu,“ dodal náměstek ústeckého hejtmana Martin Klika.

Jeho slova potvrdil také komunistický náměstek hejtmana Jaroslav Komínek. Místo oprav silnic se ale omezí investice do vozového parku. V tomto případě má jít o úsporu zhruba 50 milionů korun.

Většina peněz na opravy silnic II. a III. třídy půjde ze státního rozpočtu

Do oprav silnic II. a III. má jít letos víc než 400 milionů korun. Většina peněz ale bude ze státního rozpočtu.

Od krajského úřadu máme stanovenou částku 130 milionů korun, která je už i přímo určená na jednotlivé úseky tady v kraji. Máme i příslib od státu z fondu dopravní infrastruktury – mělo by se to pohybovat v intencích minulých let, tedy zhruba 300 milionů korun,“ dodal ředitel krajské správy silnic Libor Tačner.

Vedle toho mají silničáři připravených také zhruba 15 milionů korun na lokální výspravy silnic po zimě.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související