Ústecký kraj zve o víkendu na vinobraní, Makové i Mariánské slavnosti nebo Zahradu Čech

9. září 2021

Je libo vinobraní, Mariánské slavnosti, bleší trhy, výprava na kouzelný palouček nebo snad Makové slavnosti? Stačí si vybrat…

Sobota 11. září

V sobotu se můžete těšit na Roudnické vinobraní s vínem i burčákem. Už v 10:30 začíná v zámeckém areálu bohatý program – dojde sem i historická družina Praotce Čecha, uvidíte ukázky lidových řemesel a chybět nebudou hudební vystoupení - Michal David, Wohnout, Slza, Dalibor Janda, Děda Mládek Illegal Band, Žlutý pes a další.

Součástí Roudnického vinobraní bude i 18. ročník výstavy historických vozidel spojený s okružními jízdami historickým autobusem a spanilou jízdou regionem.

Na slavnostní sobotní odpoledne zve obec Proboštov – akce začíná v 13:45 v areálu Pohodlíčko u Proboštovského rybníka. Nachystané jsou kapely Laura a její tygři, Petr Kalandra Memory band, Frank zapal Band a další. Uvidíte také vystoupení místních dětí, na řadu přijde i hitparáda Ein Lukesle Buntes a všechno to uzavře světelná bubenická show Ritmo Factory.

Divadelní festival Forbína nabízí v sobotu v ústeckém Domě kultury představení Šťastný vyvolený. Je to francouzská salonní komedie o lásce ve stínu nenávisti. Účinkují David Matásek, Linda Rybová, Matouš Ruml, Igor Chmela a Jana Janěková mladší. Začátek představení je v 19:30.

Renata Němečková plete na jarmarku košíky ze slámy

Pokud vás láká historie, vypravte se do skanzenu v Zubrnicích na Ústecku. Od 9 do 15 hodin uvidíte v provozu parní lokomobilu, moštování jablek, pečení v kachlovém sporáku, krouhání nebo nakládání zelí. Nechybí ani doprovodný program k výstavě Zaniklé obce pod Bukovou horou.

Mák ve všech podobách pak představí Makové slavnosti na zámku Ploskovice v době od 10 do 18 hodin.

Mariánské slavnosti pro vás připravili v Krupce na Teplicku. Program začíná v 11 hodin – účinkují Jindra Kejak, Tomáš Linka, ABBA CZ, Voice, Vaťák a další. Připravená je také dělostřelecká show, chybět nebudou tanečnice, šermíři a další atrakce. V parku Herty Lindnerové pak budou připraveny dětské dílny, soutěže a hry.

Dobrá rada na konec – doporučujeme ověřit si u pořadatelů, zda se akce koná a taky doporučujeme nezapomenout na všechna potřebná protiepidemická opatření.

Neděle 12. září

Loutkovou revue Na kouzelném paloučku můžete dětem i sobě dopřát v neděli v Severočeském divadle v Ústí nad Labem. Od 15 hodin ji hraje Loudadlo Praha. Těší se na vás tančící slunečnice, kamarádi žabáci Kvik a Kvak a neodolatelný „šoumen“ myšák Kiko! Podíváte se také na rybičky pod hladinou, proletíte se s papírovými draky a na palouček zavítají kamarádi Jů a Hele.

V 10 hodin začíná fotbalové utkání na Městském stadionu v Krupce. Tým MÚ Krupka versus tým umělců – Martin Maxa, Vlasta Korec, Milan Pitkin, Jarek Šimek a další. A v 11 hodin vypukne další pestrý program: soutěže a hry pro nejmenší, ukázky létajících dravců, tanečnice, od 12:30 hodin vystoupení zpěváků a herců z Arabela Teamu – Martina Maxy, Vlasty Korce, Milana Pitkina a dalších, od 14 hodin hraje Dlouhý flám a od 15 hodin Taxmeni.

Radniční věž

Mikulovická brána v Kadani ve 13 hodin - to je místo a čas startu skvělé únikové hry! Získejte klíč k bráně a tím i k městu Kadaň. Vydejte se do středověku a unikněte ze zavřené věže! Na Mikulovické bráně Vás čeká úniková hra, jakou jste ještě nezažili.

Divadelní léto na hradě Hněvín v Mostě pokračuje 12. září v 15 hodin pohádkou Lotrando a Zubejda. Večer v 19 hodin pak následuje představení Caveman – one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.

Zahrada Čech v Litoměřicích 2020

Veletrh Zahrada Čech v Litoměřicích se letos otevřel už po čtyřicáté páté. Výstava zaměřená na zahrádkáře, chalupáře, kutily, zahradníky i milovníky přírody je otevřená od 9 do 17 hodin. Na programu je vyhodnocení soutěží o největší výpěstek, o nejzajímavější kuriozitu a taky o Křišťálové jablko. Bude fungovat i speciální poradna a na pódiu vystoupí Petra Janů a kapela Voice.

A jestli rádi brouzdáte blešími trhy, můžete se vypravit do Horního Podluží – parkoviště u sjezdovky je od 8 do 13 hodin vyhrazeno právě blešímu trhu – je to příležitost pro kupující i prodejce nejroztodivnějších pokladů z půdy i sklepa.

Dobrá rada na konec – doporučujeme ověřit si u pořadatelů, zda se akce koná a taky doporučujeme nezapomenout na všechna potřebná protiepidemická opatření.

Živo je ale u nás i ve všední dny…

13. září se můžete pobavit u komedie Sexem ke štěstíí – koučovat se přece dá všechno. Pokud tedy ochladly vaše partnerské vztahy, stačí se obrátit na odbornici a zkusit sexcoaching! Hrají: Vladimír Kratina, Martina Hudečková a další v Domě kultury v Ústí nad Labem od 19 hodin.

Dům kultury chemiků v Ústí nad Labem

Na stejném místě začíná 14. září od 19:30 komedie plná divokých historek – Kouzelná vyhlídka. Účinkují Martin Trnavský, Bára Munzarová, Daniela Šinkorová a další. Hraje se také ve Vrchlického divadle v Lounech – hra se jmenuje Parfém v podezření. A o co jde? Je to příběh pěti sester, do jejichž života zasáhla smrt majitelky nedalekého butiku. Hrají Valérie Zawadská, Jana Švandová, Simona Postlerová, Vanda Károlyi a další. Začátek představení je v 19 hodin.

15. září máte dokonce i na na výběr – zámek ve Šluknově zve na 19. hodinu na koncert Květy Španělska. Účinkuje kytarové Arte Trio s mezzosopranistkou Hannah Esther Minutillo.

Už přes den se ale můžete vypravit na výstaviště Zahrada Čech v Litoměřicích – čeká vás závěr tradiční výstavy pro zahrádkáře, chataře, kutily a milovníky přírody. Je to den s Českým rozhlasem, program moderuje Petr Beran a krom jiných vás rozproudí koncert skupiny YOYO Band.

A aby toho nebylo málo, tak v ústeckém Domě kultury od 19 hodin budou zpívat čtyři tenoři výběr z muzikálů, hitů Karla Svobody a evergreenů.

16. září si pak můžete užít brilantní úvahy Karla Čapka se souhrnným titulem Jak se co dělá – v Kulturním centru Duchcov jim hlas propůjčí Petr Kostka a Carmen Mayerová, začátek je v 19 hodin.

Ovšem fanoušci skupiny Lucie budou mířit do letního kina v Ústí nad Labem – na koncert s lákavým názvem Dotkni se Lucie. Nespočet hudebních cen Anděl včetně ocenění za skupinu dvacetiletí, čtyři sošky Českého slavíka a přes milión prodaných desek – co dodat? Jen začátek koncertu v ústeckém letním kině – 20 hodin.

A do třetice: začíná výstava soutěžních prací letošního, už 50. ročníku Děčínské kotvy – mistrovství floristů České republiky. Práce ze všech kategorií i témat jsou k vidění ve Střední škole zahradnické a zemědělské v Děčíně – Libverdě až do 19. září. Akce je součástí letošní zemědělské výstavy Libverda 2021.

Děčínská kotva 2016

Do Dubí na Teplicku vás 17. září zvou na oslavy 115. výročí posvěcení zdejšího kostela Panny Marie. Po slavnostním zahájení tam v 17 hodin začíná koncert Heleny Vondráčkové s kapelou, v sobotu od 13 hodin budou pokračovat další koncerty a program uzavře Jakub Smolík s kapelou.

18. září nebudete vědět, kam dřív – jsou totiž Dny evropského dědictví, na které se vždy váže spousta akcí.

Například si můžete s průvodcem prohlédnout i běžně nepřístupné prostory Severočeského divadla v Ústí nad Labem.

Žatecké muzeum zase připravilo pestrý program s hudebními, tanečními, kejklířskými i šermířskými skupinami, bude se dobývat vozová hradba, můžete si vyrazit minci, vyzkoušet práci s kůží nebo předení, chybět nebude jarmark s občerstvením a také tam zahájí novou výstavu s názvem Husité v severozápadních Čechách a 2. křížová výprava u Žatce roku 1421.

Děčín, Tyršův most

Dobrá zpráva nakonec – letošní festival Tyršfest v Děčíně na Smetanově nábřeží je zdarma. Na počest významného děčínského rodáka Dr. Miroslava Tyrše se bude pochodovat jeho krajem, program doplní sokolské sportovní odpoledne a stezka odvahy v zámeckém areálu. Od 11 hodin začíná hudební část Tyršfestu – vystoupí Lenka Filipová, Majk Spirit, Visací zámek a další. Tyršfest pokračuje v Děčíně i sobotu a v neděli.

Spustit audio