Ústecký kraj začne rozdělovat roušky a respirátory zabavené v Lovosicích. Po zásahu jich má téměř 400 tisíc

18. březen 2020 15:34

Zřejmě ještě dnes (18. 3.) začne Ústecký kraj rozdělovat roušky a respirátory, které včera večer zajistil spolu s policií a celní správou v Lovosicích na Litoměřicku. Po jednání krajského krizového štábu a krajské rady o tom informoval hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM. Kraji zůstalo téměř 400 tisíc kusů ochranných pomůcek.

Podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka z KSČM šla část včera zabaveného do Prahy – například pro policisty a hasiče. „300 tisíc si odvezou pro ministerstvo vnitra, tedy pro policisty a hasičský záchranný sbor. 380 tisíc zůstalo nám,“ potvrdil Bubeníček.

Kraj si spolu s ministerstvem také rozdělil 28 000 zabavených respirátorů.

Hejtman Bubeníček popsal, kam dál se budou ochranné pomůcky v kraji rozvážet: „Bude to pro zdravotnictví, sociální věci, odbor školství – protože jak také víte, máme dětské domovy nebo školy a školky, které budou zajišťovat dohled nad dětmi do 10 let zaměstnanců integrovaného záchranného systému.“

Roušky pak mají dostat také řidiči autobusů veřejné dopravy. Jejich rozdělení spustí kraj zřejmě ještě během dneška.

Při včerejším zásahu v Lovosicích prý dva zástupci firmy, která ochranné pomůcky měla, reagovali ochotně. Hodnota zboží by se podle hejtmana pohybovala zhruba kolem 12 milionů korun.

Vedle toho mají do kraje zřejmě do konce týdne přijít i řádně objednané roušky a respirátory.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související