Ústecký kraj stále neví, kdo bude stát v jeho čele

30. listopad 2004

Ústecký kraj nemá ani po dnešním jednání mezi ODS a ČSSD nové radní. Nabídku občanských demokratů na jedno křeslo v radě a další posty ve výborech a komisích zástupci sociální demokracie nepřijali. Ústecký kraj tak zůstává posledním regionem, kde ještě není jasné, kdo v následujících čtyřech letech bude stát v jeho čele.

Dnešní jednání ODS a ČSSD mělo být poslední, dohodu ale opět nepřineslo. "My jsme dnes předložili náš návrh, jak by spolupráce mohla vypadat, a náš návrh pro stranu sociálních demokratů, bylo jich tam pět, přesahoval jejich hranice, tak jak jejich orgány schválily," řekl hejtman Jiří Šulc z ODS.

Krajský předseda sociálních demokratů Jaroslav Foldyna ještě dopoledne tvrdil, že se ČSSD s nabídkou ODS na jednoho radního nespokojí. Před jednáním Foldyna považoval za důstojné podmínky účasti ČSSD v koalici s ODS tři, nejméně však dva členy rady.

Odpoledne však jeho kolegové z vyjednávacího týmu oznámili, že sociální demokraté tuto nabídku znovu posoudí. Další kolo jednání se uskuteční v pondělí. "Výkonný výbor zasedá v pondělí, v případě, že bude politická vůle v sociální demokracii o tom jednat, pak o tom budeme dále jednat," řekl Foldyna.

Šulc poznamenal, že by mu bylo líto, kdyby sociální demokraté nabídku ODS odmítli. Občanští demokraté však podle něj sociálním demokratům víc míst radních nenabídnou. Připomněl, že ČSSD by mohla obsadit i místa předsedů dvou výborů a dvou komisí.

Pokud by ČSSD návrh ODS přijala, měla by staronová koalice v zastupitelstvu pohodlnou většinu 38 hlasů. V opozici by zůstalo pouze 17 komunistů. Jiné strany se do ústeckého krajského zastupitelstva nedostaly. Poprvé se všichni zastupitelé sejdou na krajském úřadě 8. prosince.

autoři: dka , Veronika Kindlová
Spustit audio