Ústecký kraj schválil ubytovací poukazy na zvýšení návštěvnosti Českého Švýcarska

31. říjen 2022 12:21

Ústecký kraj podpoří turismus v požárem zasaženém národním parku České Švýcarsko speciálními ubytovacími poukazy. Rozhodli o tom krajští zastupitelé. Po letním požáru ubylo v oblasti až 60 procent návštěvníků a vouchery mají podle hejtmanství pomoci tamním penzionům a hotelům.

„Každý návštěvník získá voucher v hodnotě 300 korun. Je to omezeno od dvou do sedmi dní, nemůže víckrát a nemůže si ani prodloužit pobyt, když tam dejme tomu bude na tři dny, tak si nemůže další čtyři vybrat – prostě je to jednorázové,“ vysvětlil po jednání krajských zastupitelů náměstek hejtmana Jiří Řehák ze Spojenců pro kraj.

Voucher si mohou lidé zařídit od poledne 1. listopadu na internetových stránkách České Švýcarsko.

Na osobu a noc poskytne Ústecký kraj 300 korun. Podle Jana Šmída z  České Švýcarsko o. p. s. se ale očekává, že návštěvníci nechají v oblasti víc peněz.

Ta pomoc se vlastně multiplikuje tím, že do toho sice kraj dá nějakých pět či šest milionů, ale turisté samozřejmě těch peněz přinesou mnohem více. Peníze u nás utratí na vstupném, v restauracích i v regionálních výrobcích,“ vysvětluje Šmíd.

Vedle toho budou mít návštěvníci k voucherům i jízdenky na krajskou dopravu. Ústecký kraj dá na ubytovací poukazy pět milionů korun, další peníze by měly přijít z ministerstva pro místní rozvoj.

„Ministerstvo pro místní rozvoj přidá dalších pět milionů korun, to už je jisté. Teď hledáme mechanismus pro převedení těch peněz. Myslíme si, že by ta podpora měla vystačit, protože je zároveň omezena 150 000 korunami na jednoho ubytovatele. Proto si myslím, že by nám to mělo stačit na celou mimosezónu, až do jara 2023,“ doplnil náměstek hejtmana Jiří Řehák.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související