Ústecký kraj o víkendu nabízí Interportu, oslavy 100 let Československé plavby i magistra Kelleyho

16. červen 2022

O víkendu se u nás setká Karel May s Járou Cimrmanem, koná se také Interporta či Štrůdlování a zapomenout byste neměli ani na oslavy 100 let Československé plavby Labské. Navštívit ale můžete také různé poutě, hrady či divadelní představení. Je toho zkrátka opět mnoho…

Sobota 18. června

V sobotu od 16 hodin startuje v Ústí nad Labem na Severní terase letošní Interporta. U laguny vystoupí hosté Kliďánko, Pětník, Náplava a Bob a Bobci a odehraje se tu mezinárodní hudební soutěž, dnes Junior Song – soutěž pro mladé autory do 33 let.

Činoherní studio města Ústí nad Labem: Mluviti pravdu

Ústecké Činoherní studio připravilo na sobotní 19. hodinu premiéru adaptace románu Josefa Formánka Mluviti pravdu. Velké dějiny se tu střetávají s osudem konkrétního člověka a není bez zajímavosti, že na scéně se vedle herců objeví i autor knižní předlohy – Josef Formánek.

V Brné na Ústecku můžete 18. června od 14:30 zažít Indiánský den. Od školy vyjde indiánský průvod, indiánské ležení bude v parku Generála Klemeše, připravené budou také indiánské hry a stezka pro děti. Letos dojde také na odhalení pomníku Setkání Karla Maye a Járy Cimrmana v Brné, Vladimír Hron přijede jako Vinnetou, hrát budou Tomáš Linka a skupina Under Grass a Michal Tučný Revival, chybět nebudou indiánské pochutiny, ohnivá voda a mnoho dalšího. Kostýmy z dob Divokého západu jsou vítány.

V Lahošti na hřišti bude v sobotu od 15 hodin zábavné odpoledne pro celou rodinu na téma Archa Noemova. Součástí je i soutěž o nejlepší Lahošťský štrůdl.

Děti na řetízkovém kolotoči

Po celý víkend se koná slavná Mstišovská pouť. V programu vystoupí například František Nedvěd ml. s kapelou, vokální skupina Sluníčko nebo Fešáci. Pro děti je připravený zábavný program, jízda na koni a ukázky drezury koní.

Po celý víkend si můžete užít také pouť v Proboštově. K vidění tam bude všechno, co k ní patří: pouťové atrakce, střelnice i stánkový prodej.

V archeoskanzenu v Březně u Loun se od 10 do 18 hodin můžete vydat do doby kamenné a seznámit se s tehdejším uměním, řemesly, jídlem i způsobem boje.

O poznání mladší historii si budou připomínat od 10 hodin v Sulejovicích – obec slaví 770 let. Zdeněk Lukesle bude moderovat pestrý program – ve fotbale se utká tým hvězd ze seriálu Arabela s místní Starou gardou a chybět nebude ani hudba, divadlo, ohnivá show a další podívaná.

V Podbořanech si zase připomenou 660 let od první písemné zmínky – od 12 hodin vypukne pestrý program s fotbalem i hudbou.

Nákladní lodě na Labi

Město Děčín si letos připomíná 100 let od založení Československé plavby Labské. Program začíná v sobotu v 10 hodin na Labském nábřeží, můžete si také prohlédnout remorkér Beskydy, krom jiného se bude prezentovat Střední škola lodní dopravy a technických řemesel.

Hora sv. Kateřiny zve na Hornické slavnosti. V 10 hodin vyjde průvod horníků a permoníků, do kroku jim bude hrát hornický dechový orchestr Mostečanka. Dále účinkují písničkář Petr Lüftner, skupina Stará sešlost a hlavní hvězdou bude Martin Maxa.

Neděle 19. června

V neděli od 10 do 17 hodin si na hradě Hněvín v Mostě můžete projít stezku magistra Kellyeho. Na programu je i divadlo, lanové centrum a dobové tržiště. Alchymistická dílna připomíná jednoho z nejslavnějších, i když nedobrovolných obyvatel hradu Hněvín, alchymistu rudolfínské doby Edwarda Kelleyho. Na závěr v 17 hodin budete svědky útěku Kellyeho z věže hradu.

Původní gotický hrad stál na skále, kterou omývalo Komořanské jezero

V Ústí nad Labem na Severní terase pokračuje 19. června od 13.30 Interporta. Hosty budou Yo Yo Band, Vojta Nedvěd a Tie Break, Petr Kocman a PK Band, od 19:20 hodin Lucie Vondráčková, pak Michal Hrůza a kapela Hrůzy a program uzavřou Taxmeni.

Výstaviště v Litoměřicích zve už od 10 hodin na Seniorfest. Účinkují Jitka Dolejšová a Regius Band, Puellae Cantantes, Áda Škarda Band, Cimbálovka Petera Goryczka a Krušnohorka. Moderuje Zdeněk Lukesle. Připravený je i doprovodný program: workshopy, vazba květin, paličkování, výroba ručního papíru, ukázka sportů a cvičení a mnoho dalšího.

Mimořádně je otevřený zámek Poláky nedaleko Kadaně u Nechranické přehrady. Prohlídky jsou možné od 11 do 17 hodin, odpoledne od 14 hodin pak vystoupí divadlo BOĎI s pohádkami. Výtěžek podpoří opravu zámku.

Markétská pouť v Horní Plané

Pokračuje slavná Mstišovská pouť. V programu vystoupí skupina Rangers, Pavel Dobeš + Tomáš Kotrba, od 17 hodin Petr Kalandra Memory Band s Pavlínou Jíšovou. Pro děti je připravený zábavný program, jízda na koni a ukázky drezury koní.

V Děčíně vrcholí oslavy 100. výročí Československé plavby Labské. V neděli si můžete vychutnat různé pochoutky na Food festivalu u knihovny, od 10 hodin uvidíte přepadení remorkéru Beskydy s Rakouskou námořní historickou vojenskou jednotkou, chybět nebudou okružní plavby a prezentace Střední školy lodní dopravy a technických řemesel.

Na závěr si dáme něco bláznivého – 19. června se totiž koná 8. ročník běžeckého závodu Barvám neutečeš v Centrálním parku na ústeckém sídlišti Severní terasa. Účastníci vyrazí na trasu dlouhou 5 kilometrů během či chůzí a barevný tým je v pěti barevných zónách zasype barvami. Děti, teenageři i dospělí, jednotlivci, skupiny či rodiny s dětmi – zúčastnit se může opravdu každý. Důležitá není rychlost, ale zábava!

Spustit audio