Ústecký kraj chce rozvíjet cestovní ruch nocležnami a stáním pro karavany

19. duben 2022 12:27

Ústecký kraj chce víc podporovat turistický ruch v regionu. Pomoci s tím mají nocležny na turisticky atraktivních místech a také tzv. stellplatzy – místa pro parkování karavanů a obytných vozů se základním zázemím.

Jako vzor složí hejtmanství soukromý stellplatz na Sněžníku na Děčínsku.

„Ten Sněžník je jedním z prvních stellplatzů v republice, a musím říct, že se stal určitým vzorem pro plány Ústeckého kraje – po jeho vzoru se snažíme dotačním titulem podpořit výstavbu stellplatzů i v ostatních místech Ústeckého kraje,“ vysvětluje náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Řehák.

Zastupitelé budou na konci dubna rozhodovat o dotacích pro obce, města a destinační agentury, které se do programu budování stání pro karavany a nocležen přihlásily.

Zájem o dovolenou v karavanu nebo obytném voze roste

Kraj plánuje rozdělit zhruba osm milionů korun. Podle majitele sněžnického stellplatzu Martina Liesela pomohla s nárůstem zájmu o karavany pandemie koronaviru.

„Nejsou závislí na hotelu, nejsou závislí na tom, jestli se někde něco zavře – ten hotel si vezou sebou. Hodně lidí si ta obytná auta pořídilo, hodně se také rozmohlo jejich půjčování,“ ¨vysvětluje Liesel.

Náklady na vybudování tzv. stellplatzu ale nejsou ale podle něj malé, proto dotace od kraje vítá. „Dnes je to komunita, která je na obrovském vzestupu. Je nesmysl ty lidi nepustit k nám a neudělat jim prostředí pro to, aby u nás mohli zakempovat. Přijde mi to jako velmi dobrý nápad,“ dodává Martin Liesel.

I proto teď Ústecký kraj uvažuje o vypsání dotací i na příští rok.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související