České Švýcarsko se chystá na sezonu. Hitem jsou letos karavany a obytná auta

24. květen 2021 13:47

Letošní sezona v Českém Švýcarsku se pomalu rozjíždí. Od pondělí budou moct majitelé hotelů a penzionů ubytovávat ve svých zařízeních hosty. Do oblasti také míří stále víc lidí s karavany a obytnými auty. Ty jsou teď jako způsob trávení dovolené velmi oblíbené.

Na nový trend reaguje i Ústecký kraj – chystá se vypsat dotační výzvu pro obce právě na budování zázemí pro karavany a obytná auta.

„Máme plynové topení, ledničku. Dovolená v karavanu, to je odpočinek, svoboda a klid,“ shrnuje paní Marie, zatímco připravuje svůj karavan na osmidenní výjezd na ryby k Lipnu.

Karavany míří stále častěji i do Českého Švýcarska

Domek na kolech si s přítelem pořídila loni, tomuhle způsobu cestování přišla velmi brzy na chuť. „Tohle je soukromí – tady mám všechno svoje,“ vysvětluje.

Obliba karavanů a obytných aut prudce roste. Vzrůstající oblibu potvrzuje také Jakub Moravec z asociace kempování a karavaningu: „Doba covidová tomu malinko napomohla. Obytné auto, nebo karavan, je taková jistota.“

Počet obytných vozů a karavanů v Česku za poslední rok prudce vzrostl

Oproti loňskému jaru přihlásili letos podle asociace lidé do provozu jednou tolik karavanů. Stále víc karavanistů pak míří do Českého Švýcarska.

„Množství karavanistů, kteří by chtěli do Českého Švýcarska, je samozřejmě mnohem větší, než co ta oblast je schopna pojmout, nebo nabídnout,“ naráží Moravec na nedostatek zázemí – takzvaných štelplaců, přípojek elektřiny a jímku. To přiznává i ředitel ops České Švýcarsko Jan Šmíd: „Infrastruktura zatím není na obytňáky ještě moc připravená.“

Na stále rostoucí oblibu karavanismu reaguje i Ústecký kraj.

Karavany míří stále častěji i do Českého Švýcarska

„My jsme do rozpočtu dostali 13 milionů korun na turistickou infrastrukturu. Hlavní budou štelplacy, ale je to i na různé přístřešky, útulny a další infrastrukturu,“ říká náměstek hejtmana Jiří Řehák z Volby pro kraj.

V první fázi uvolnil kraj milion korun, za něj na dvou místech nechá štelplacy postavit co nejdříve. Hlavní dotační výzvu s 13 miliony korun pak obcím nabídne v září letošního roku.

Spustit audio

Související