Ústecký kraj bude o víkendu žít hudbou – nejen tou vánoční

14. prosinec 2023

O víkendu vás v Ústeckém kraji čeká třeba koncert The Boom - The Beatles Revival Band & Orchestra nebo jazz v podání Collective Abroad. Těšit se můžete ale i na vánoční akce všeho druhu nebo pohádky.

Sobota 16. prosince

Vánoční koncert skupiny The Boom - The Beatles Revival Band & Orchestra v ústeckém Domě kultury se letos koná už po třiatřicáté. Zaposlouchat se můžete jak do hudby Beatles v originálních aranžích, tak si můžete i prohlédnout výstavu fotografií z výprav skupiny do Liverpoolu.

The Boom Beatles Revival Band

Součástí programu je vystoupení ústecké skupiny Bonifanti – ti už letos slaví 60 let na scéně a chybět nebude ani mladý Vojta Bergmann, živoucí důkaz toho, že beatlemánie funguje i v našem století.

Co funguje také, je další tradice skupiny The Boom – pomáhat. Výtěžek koncertu poputuje na konto Komplexního onkologického centra Masarykovy nemocnice  v Ústí nad Labem. Vánoční koncert nejen s hudbou Beatles začíná v ústeckém Domě kultury v 19 hodin.

TepJazz Club v Teplicích na Zámeckém náměstí zve v sobotu na 20. hodinu na koncert mimořádného seskupení Collective Abroad. V čele stojí teplický rodák Jan Sedlák, který to přes Skandinávii vzal do světa. Skupina sdružuje mladé muzikanty z Česka, Německa, Švýcarska, Švédska, Holandska a Dánska a nabízí moderní jazz s melancholií jazzu severského na světové úrovni.

Litografická dílna síldlí v historickém domě Gotické dvojče

Ale jestli se nechcete ochudit o adventní zážitky, pak zavítejte od 11 hodin do budovy Gotické dvojče v Litoměřicích. Je to jedna z posledních možností shlédnout výstavu s názvem Na hraně. Čeká vás i čajové posezení se svařákem, cukrovím a také s vánočním tvořením a zpíváním. Objevíte i nové designové výrobky litoměřických umělců. Na ochutnání můžete vzít i vzoreček vlastního cukroví!

Žatecký příležitostný sbor si na 16. prosince připravil adventní vystoupení v Mederově domě – v Žatci od 17 hodin. Folkové vánoce se skupinou Bob a Bobci, spojené s křtem nového alba Mezi řádky, jsou připravené v kině Lípa v Duchcově od 18 hodin. Jako hosté vystoupí skupina Střepy Světec a pěvecký sbor Čtyřlístek z Oseka.

Jestli se ale rádi bojíte, tak Duchcovem projde v sobotu už od 17 hodin průvod krampusáků.

Rakouský čert Krampus

Mýdlo a hedvábí, to je workshop, který se koná po celý víkend v Botanické zahradě v Teplicích, kde si od 10 do 16 hodin můžete vyrobit kouzelný dárek pro někoho milého.

Jestli ale nedůvěřujete vlastní šikovnosti, pak se vydejte pro překvapivé dárky  na  Činoherácký adventní bazar do Činoherního studia v Ústí nad Labem – začíná už v 15 hodin. Bude i svařák a občerstvení a od 20 hodin naváže talkshow Meziřečí s Janem Plouharem a Lukášem Černochem v rolích moderátorů.

Neděle 17. prosince

Velmi živo bude v neděli na zámku v Děčíně – už v 10 hodin začíná na nádvoří Zámecký adventní trh a ve 13 hodin začíná program s názvem Co když přijede kníže? aneb Pomozte nám přichystat Vánoce u Thunů. Hrané kostýmované prohlídky vás vtáhnou do děje.

Pohled na zámek v Děčíně

Zámek Valdštejnů v Litvínově zve na novou výstavu Vánoce po celý rok. Najdete tu na 30 tradičně, moderně i vtipně ozdobených vánočních stromečků a můžete tak načerpat inspiraci pro to vaše letošní domácí zdobení.

Jestli ještě doma nemáte tak úplně jasno, jak to s tím Ježíškem je, vypravte se třeba na pohádku do Městského kina v Benešově nad Ploučnicí. Divadelní pohádka plná humoru, písniček a  soutěží s názvem Ježíšek žije! tu začíná v 15 hodin.

Jakub Jan Ryba – Česká mše vánoční – ta se 17. prosince rozezní kostelem sv. Jana Křtitele v Teplicích. Do rukou to vzala Konzervatoř Teplice se svým Smíšeným sborem a Symfonickým orchestrem, Brixiho komorní soubor a Krušnohorský pěvecký sbor. Začátek je v 19.30.

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem

Stejná hudba zazní také v Severočeském divadle v Ústí nad Labem – začátek koncertního provedení Rybovy mše je v 15 hodin.

Rybova mše zazní i v kostele sv. Floriána v Krásném Březně – v podání sboru Chorea academica od 19 hodin.

Koledy bude v neděli zpívat dámská hudební skupina Varnsdorfské náhodou na zámku ve Šluknově – začátek v 17 hodin.

Ani ve Varnsdorfu ale nebude nouze o krásné zpívání – v tamním městském divadle ve začne v 19 hodin koncert skupiny 4 tenoři. Marian Vojtko, Pavel Vítek, Jan Kříž a Michal Bragagnolo zazpívají v doprovodu Unique Quartetu muzikálové hity i světové evergreeny.

4 Tenoři

Daleko proti proudu času se můžete vydat v Archeoskanzenu Březno u Loun. Od 13 do 16 hodin se tu bude slavit Sluncovrat  s lovci, sběrači i prvními zemědělci. Dozvíte se víc o nejstarších tradicích, bude bubnování a jiná muzika kolem ohně, výroba krmítek i věštírna, pečení jablek a další občerstvení i zábava.

A vánoční koncert s herečkou a zpěvačkou Kateřinou Brožovou pak začíná v 19 hodin v Kulturním zařízení Orfeum v Kadani.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.