Ústecké Činoherní studio zakončí sezonu premiérou klasiky – Ibsenovým Peerem Gyntem

2. červen 2023 11:10

Poslední premiérou současné sezóny Činoherního studia v Ústí nad Labem je 2. června inscenace dramatické básně o pěti dějstvích Peer Gynt od Henrika Ibsena. Jde o příběh do sebe zahleděného chorobného lháře s bujnou fantazií.

„Je to člověk, který se snaží být za všech okolností sám sebou, takže hledá smysl života sám v sobě. Nikdy ho nezajímají ostatní lidé – celý život je pohlcený sám sebou. V závěru to pak nahlédne – to asi bude vždycky aktuální,“ okomentoval svou postavu hostující Kryštof Bartoš.

Režisér Michal Hába ho doplnil: „Je to trochu o neschopnosti dospět, přijmou odpovědnost – to něco vypovídá i o dnešku, podobně jako neschopnost se dobrat podstaty věcí.“

Jakmile divadelníci našli motivy aktuální i dnes, bylo pro ně jednodušší dlouhý a původně literární text z druhé poloviny 19. století krátit.

Dramaturgyně Tereza Marečková si pak pochvaluje i výběr představitele hlavní role: „Dokonce je tam ochotný sdílet i své osobní zážitky. Také si moc cením toho, že má rád tu řeč – sám od sebe se, v dobrém slova smyslu, rád poslouchá, proto se může do básnění toho Gynta takhle pokládat.“

Sám Kryštof Bartoš je rád, že nabídku přijal – i když to pro něj není jednoduché. „Je to fyzicky hodně náročné, protože to představení je dlouhé a hodně fyzické – musím dělat různé věci, i mě z toho rozbolelo koleno. Zároveň některé věci zažívám na jevišti poprvé – třeba úplnou nahotu. Takže si myslím, že je to pro mě výkon na hranici možného,“ vysvětluje.

Důležitou roli v představení hraje hudba, osvětlení a minimalistická scéna, které mají spolu s výkony herců podpořit divákovu představivost.

Spustit audio

Související