Ústecká univerzita vyrobila záchranářům desinfekci ze svých zásob. Na další ji chybějí suroviny

27. březen 2020 12:10

Pracovníci Přírodovědecké fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem chtějí míchat desinfekci. Chybí jim ale suroviny. Už v minulém týdnu předali záchranářům desinfekci na ruce vyrobenou ze zásob v laboratořích.

„Mícháme desinfekci podle doporučení Světové zdravotnické organizace – jde o směs denaturovaného alkoholu s peroxidem vodíku, glycerolem a destilovanou vodou. Tuto směs si může každý vyrobit sám doma, protože všechny složky je možné si zakoupit v lékárnách nebo drogériích,“ vysvětluje proděkanka přírodovědecké fakulty Michaela Liegertová.

Fakultě se už začali ozývat sponzoři – alkohol ji darovala Severočeské energetika nebo Tiskárna Slon, barely dostali od neštěmického úřadu a drobnými dary se připojují i další.

I přes tuto pomoc má fakulta stále nedostatek lihu. „Ten tvoří největší objem směsi, proto, kdyby ho někdo mohl darovat, tak to rozhodně uvítáme,“ vzkazuje proděkanka.

V současnosti se podařilo fakultě sehnat 40 litrů – větší část desinfekce po smíchání poputuje přes dobrovolníky k obvodním lékařům do Mostu a Teplic.

„Větší dodávku lihu očekáváme příští týden. Byli bychom rádi, kdybychom v tom mohli pokračovat – kromě lékařů se nám totiž ozývají sociální služby, dětské domovy, apod. Ten zájem o desinfekci je stále veliký,“ dodává Liegertová.

autor: Petr Beran | zdroj: Přírodovědecká fakulta UJEP
Spustit audio

Související