Opatření spojená s nouzovým stavem dělají problém živnostníkům i farmářům – vymýšlejí, jak by mohli aspoň částečně fungovat

27. březen 2020 09:54

Vládní opatření proti šíření nemoci COVID-19 dopadají na živnostníky, malé firmy i farmáře. Ti často bojují o přežití a vymýšlejí různé způsoby, jak se i v této době uživit. Nebo jak obnovit živnosti po skončení nejtvrdších opatření.

Úlevy na platbách sociálního a zdravotního pojištění pomůžou. Mnozí živnostníci ale navíc řeší problém plateb pronájmu prostor, který teď nemůžou využívat.

Například pro kadeřníka z Teplic Jana Pešana je nepřijatelné chodit do domácností kvůli možnému šíření nemoci.

Na svém webu popsal několik opatření, která by po zmírnění celostátní karantény mohla obnovit fungování v kadeřnictvích.

„Pohyb těch lidí by měl být ze začátku v omezeném počtu a v omezené pracovní době. Navrhujeme, aby v tom kadeřnictví byl vždy jen jeden klient – ten bude mít po celou dobu výkonu roušku, rukavice a pláštěnku,“ posal Pešan.

Své návrhy předal Hospodářské komoře. Ta podle mluvčího Miroslava Beneše podobné návrhy shromažďuje, zobecňuje a předkládá vládě.

Problém s obživou mají i lidé závislí na trzích – řekl pořadatel Severočeských farmářských trhů Adam Weber.

„Malé firmy nebo jednotlivci, kteří něco vyrábějí a dělají to sami, jako třeba malé pekárny nebo řeznictví nebo zelináři, tak ti, když mají zaměstnance, tak je neuživí, a to jich mají jen třeba dva až tři. Neuživí ale ani sami sebe – takže jsou postaveni před rozhodnutí, zda svou živnost ukončí a přihlásí se na úřad práce, nebo se budou snažit najít nějakou cestu, jak to své zboží mezi ty zákazníky dostat,“ popal Weber.

Spolek pořádající trhy proto připravuje e-shop. Mnozí farmáři a živnostníci nabízejí své produkty i na sociálních sítích.

Rodinná pekárna z Dubí zase zavádí rozvoz pečiva a dalších potravin po objednání po Dubí i okolních obcích.

Spustit audio

Související